Castell de Vila-romà – Palamós / Baix Empordà

Situació: En terrenys del municipi Baix Empordanès de Palamós (Girona).

Època: Medieval.

Estat: Molt malmès. Lliurament accessible. Restes força notables. Va ser volat per les tropes napoleòniques durant la Guerra de la Independència.

Un cartell de l’Ajuntament de Palamós, informa de que l’any 2007 va ser objecte d’una intervenció preventiva.

Accés - Visitat el 29/04/2010:

Com en altres ocasions, cal dir que evidentment, hi ha altres itineraris alternatius, però el que hem “descobert”  i del qual us fem partícips, és el següent:

Iniciem el camí a Palamós. Des del costat de l’edificació del Pavelló municipal d’Esports, (carrer Gaspar Matas - N 41 51 55.84 03 07 39.58), surt una carretera asfaltada. Hi ha un cartell indicant per anar a Hutchinson, una rellevant empresa d’aquesta localitat. També hi ha un cartell verd de senderisme, assenyalant la mateixa direcció, per anar al castell de Vila-romà, 54 minuts, a peu. Per aquí continuarem, en cotxe.

Abandonarem l’asfalt al cap d’uns 800 m. justament a l’alçada de la anteriorment citada empresa. Al costat esquerra de la carretera, hi ha la torre del mas de la Pietat.

Circularem des d’ara per un ampli camí forestal (*), en bones condicions, que en un recorregut d’uns 1.300 metres ens portarà a l’ermita de Santa Maria de Bell-lloc.

Abans però, trobarem l’anomenada zona recreativa Vall de Bell-lloc (41 52 24.02 03 07 13.48) Seguim recte.

Tot seguit trobarem un trencall a l’esquerra (41 52 26.12 03 07 11.81) on hi ha el Mas Pere Teià. Hi ha un cartell de senderisme que ens indica que hem de continuar per aquí cap al castell. Passarem per davant d’aquesta casa.

A la façana hi ha un cartell: Escola taller de les Gavarres. De seguida deixarem al costat dret una darrera casa.

I ja ens trobarem circulant completament envoltats d’arbres a banda i banda. Cal circular sempre recte, en direcció a Bell-lloc, obviant intuïtivament alguns trencalls que trobarem pel camí.

Al cap arribem a una zona “urbanitzada”. Davant nostre hi ha una gran porta oberta, per on el camí continua. A l’esquerra un gran cartell informatiu ens diu que ja hem arribat a Bell-lloc. Deixem el cotxe aparcat (41 52 45.99 03 06 37.29) aquí mateix i ens disposem a seguir el camí a peu. Un altre cartell de senderisme ens invita a seguir en direcció al castell.

Caminem una estona entre terrenys amb cercats, d’obra els uns i de tela metàl·lica altres,

fins que al cap de molt poc arribem a l’alçada de la porta d’entrada, a l’esquerra, de l’ermita de Bell-lloc.

A l’altre costat de la riera, entre l’arbreda ja son visibles les restes del castell.

Una mica més endavant de la porta de l’ermita, a la dreta del camí, cal localitzar l’inici d’un discret corriol que baixa amb decisió cap al fons de la riera. No hi ha cap cartell indicatiu. Uns pilons de fusta, pintats parcialment de color groc, impedeixen el possible pas de vehicles per aquest lloc i que en aquest cas ens serveixen d’orientació.

Caminarem una estona per un ampli camí planer, sense cap dificultat fins arribar a un lloc on hi ha una taula de pedra i una discreta font situada dins d’un calaix d’obra, amb una portella oberta (41 52 51.24 03 06 23.00) . En aquest lloc veurem el darrer cartell de senderisme, assenyalant que cal baixar al llit de la riera, per passar a l’altre costat, per on continua el camí. En deu minuts serem a tocar de les restes del castell.

Altres:

• Les tempestes de neu de primers d’any han fet estralls en aquesta contrada. És inimaginable la quantitat de llenya, d’arbres trencats que hi ha per tot arreu

.

•  Fa por pensar el que pot passar si es produeix un incendi. Evidentment, no serà gaire recomanable passejar per aquest lloc el proper estiu, si abans no es produeix una urgent actuació de neteja. Ja hi ha hagut algun tímid intent en aquest sentit, però de tot punt insuficient. Aquest paratge es pot convertir en una veritable ratonera...
  • Quan hem arribat al castell, veiem que par la part del darrera hi arriba un camí força ample, que segurament deu permetre l’accés amb vehicle fins aquí. Però a hores d’ara, aquest vial està impracticable, per la quantitat de llenya que l’inunda.
  • (*) Com diem en altres ocasions, caldrà tenir en compte, a més de l’estat del camí,  les circumstàncies meteorològiques, que poden influir sensiblement en les condicions de circulació per aquest terreny. Cal dir que hi hem arribat en un vehicle de turisme, però en qualsevol cas, cal que cadascú valori aquesta opció.

• Dins del terme municipal de Palamós hi podem trobar les següents edificacions:
  1. Castell de Sant Esteve de Mar