Castell de Toralla – Conca de Dalt / Pallars Jussà

Vista general, entorn de Toralla. Al fons, al cim del turó més elevat, el seu castell.

Situació: A Toralla, entitat de població del municipi de Conca de Dalt (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Medieval - Documentat des del segle XI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Dalt d’un esperó rocós, hi ha les malmeses restes d'una torre, part de l'antic castell medieval de Toralla. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 27/10/2007:

0 - Procedents de La Pobla de Segur, i circulant per la carretera N-260, en sentit Pont de Suert, a uns 2 km. a l'esquerra hi ha un trencall perfectament indicat que ens assenyala la situació del castell a 5 km.

1 - Hem accedit a la població per la segona entrada (hi ha un trencall primer, sense cap indicació), i hem aparcat còmodament en una petita placeta: N 42 15 49 E 0 55 09.

2 - A continuació, i seguint les indicacions d’un anònim habitant del llogaret (caldrà demanar aquestes indicacions a algú del poble, si volem pujar-hi, doncs en qualsevol altre cas, creiem que no és fàcil arribar-hi), ens hem enfilat per un petit i confús corriol, que ens ha permès arribar, sota les restes de la torre, però no hem pogut accedir a “tocar-la”, per la dificultat que comporta la seva situació damunt d’unes grans roques.

3 - LocalitzacióN 42 15 52.77 E 00 55 23.99 - Altitud: 937 m.

Les restes del castell estan situades dalt d'un penyal sobre la població de Toralla.

Actualment tan sols es pot identificar una torre de planta circular i un mur perpendicular a aquesta.

La torre només es conserva en la banda de migdia; exteriorment presenta un parament amb dos nivells diferents: un primer a manera de sòcol, amb carreus petits, i un segon format per pedres força grans i planes separat de l'anterior per una filada horitzontal de carreus plans i llargs.

L'aparell constructiu del mur també és molt irregular.

Castell termenat. Documentat el 1087.

• Repetim que no és tant senzill arribar-hi, tot i que ho sembli a la vista de les fotografies. Hi ha algun pas d'aquest recorregut que comporta un cert risc de caiguda al buit.

Altres pàgines

Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.

Curiositats

"El tanque de Toralla". La guerra civil espanyola (1936/1939) deixà a Toralla un record particular, que encara es conserva avui dia, tot i que actualment està molt malmès: Un tanc, és a dir, un carro de combat.

Amb una peculiar característica: és fet de totxos i ciment, i el canó és un tronc d'arbre.

Està situat al peu de la carretera que mena a Toralla, a la Sort, a 3 quilòmetres a llevant del poble.

Es tracta d'una construcció feta amb intenció dissuasiva, per tal que l'enemic no avancés més en veure l'artefacte.

Trobareu aquesta explicació a  Wikipedia.