Castell de Térmens – Noguera

Vistes de les restes, des del passeig a la vora del riu Segre,
als peus de l'església.

Situació: A la part alta de la població de Térmens, municipi de La Noguera (Lleida)

Època: Ho desconeixem (Patrimoni.Gencat). De la pàgina web de l’Ajuntament de Térmens, ens complau extreure, extractada, una mica d’informació (Juliol 2012):

“El castell sarraí de Térmens és esmentat el 1106 com la primera conquesta d'Ermengol VI, després de la de Balaguer. Després de la batalla de Corbins (1126), el lloc es tornà a perdre i sembla que fou reconquerit de nou pel mateix compte, amb anterioritat al 1147, any que inicià la campanya del Segrià...

... Els hospitalers hi establiren una comanda, que fou integrada a la vegueria de Cervera...

... El fort de Térmens era un baluard franco - català que durant la guerra dels Segadors amenaçava les posicions castellanes a Lleida.”

Estat: Malmès. Escasses restes. Aparcarem discrecionalment, sense problemes, als carrers de la vora.

Accés - Visitat el 15/11/2008:

Les suposades restes del castell es troben dins de la població de Térmens, a la part alta del poble, darrera de l’església de Sant Joan (Antiga comanda de l’Orde de l’Hospital – Segle XIV – Patrimoni.Gencat), actualment Centre Cultural des de l’any 1992.

castell-de-termens-081115_502

Un passeig per un camí construït sobre pilars, amb boniques vistes sobre el riu Segre,  ha respectat acuradament aquestes restes.

Localització: davant de la porta d’entrada a l’església: N 41 43 08.00 E 00 45 31.61

Altres:

• Als carrers dels voltants de l’església es poden veure restes de la primitiva muralla de la població, que tancava la vila closa.

• També és interessant la visita als antic safaretjos, a tocar del pont de ferro de l’antic carrilet , sobre el riu Segre