Castell de Siurana / Alt Empordà

Vista general, entorn.

Únic pany de paret visible (a mitges) supervivent de l’antic castell.

castell-de-siurana-090528_519bis

Antic camí d’accés al castell. Salvant la distància en el temps
encara s’utilitza per accedir dalt del poble

Signes del pas per aquest lloc dels cavallers templers. Escut de l’antic castell gravat a una pedra que es localitza al terra de l’església, a l’entrada.

Situació: A la població de Siurana (Alt Empordà) – Girona.

Època: Medieval - Generalitat de Catalunya,*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya,*

Estat: Totalment desaparegut. Ni a la pàgina web de l'Ajuntament d’aquesta localitat es fa cap menció a aquest castell.

De manera molt senzilla, localitzarem l’església de Santa Coloma, al bell mig del poble.

Localització: N 42 12 34 E 03 00 22. Altitud: 16 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació - Setembre 2020:

Descripció

Les restes conservades del castell de Siurana són molt escasses, situades al voltant de l'església i integrades dins de construccions modernes.

De la torre de la presó, de planta circular, només són visibles unes poques restes dins un pati particular.

A Can Pau, a l'oest del que seria el recinte fortificat, es conserva la base atalussada d'una altra torre integrada dins l'edifici actual.

Al Carrer de Baix, on estaria situat el barri fora muralles, es conserva l'arrancada d'un arc de mig punt, conegut com el portal del Pes de la Llana, construït probablement en un moment posterior al del castell.

Castell termenat. Documentat el 1231.

L'any 2009 es va portar a terme una excavació arqueològica amb motiu de les obres de millora de la Plaça de l'Església.

Durant aquests treballs es van trobar restes de murs, els quals no s'han considerat part de l'estructura defensiva.

Altres: Un amable habitant del llogaret, força entès en el tema – estranger per més senyes - , ens va acompanyar pel poble mostrant-nos els quatre detalls que han perdurat d’aquesta edificació, tal i com es veuen a les fotografies d’aquest reportatge.

Ver Alt Empordà en un mapa más grande