Torre de Cal Ferrer – Ventalló / Alt Empordà

torre-de-cal-ferrer-vila-robau-090801_505

torre-de-cal-ferrer-vila-robau-090801_504

torre-de-cal-ferrer-vila-robau-090801_503

Situació: A Vila-robau, entitat de població del municipi de Ventalló (Alt Empordà) – Girona.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Aparenta un bon estat. Està situada dins d’una propietat privada, tot i que es pot veure una mica des del carrer. Aparcament als carrers dels voltants.

Altres noms: Antic castell - Generalitat de Catalunya.*

La localitzarem al carrer Rectoria, cantonada amb la plaça de la Rectoria.

Localització: N 42 9 54 E 03 00 30 - Altitud: 36 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació - Novembre 2020:
 Descripció

Situada dins del nucli urbà de la població de Ventalló, al bell mig del terme, formant cantonada entre la plaça Major i el carrer Major.

Edifici cantoner de planta rectangular, format per tres crugies, amb la coberta de teula a dues vessants.

Està distribuït en planta baixa i pis, amb un petit pati situat a la part de llevant.

La façana principal està orientada al carrer Major i presenta un portal d'accés d'arc carpanell adovellat.

Al pis, dues finestres rectangulars, emmarcades amb carreus de pedra.

La façana lateral, que s'obre a la plaça Major, presenta el mur lleugerament atalussat en el basament.

Les obertures són majoritàriament rectangulars i estan distribuïdes irregularment per tot el parament.

Estan emmarcades amb carreus de pedra, amb les llindes planes.

Cal destacar, les restes de tres espitlleres, bastides amb quatre carreus desbastats, actualment tapiades.

El material emprat en la construcció és a base de pedres desbastades lligades amb morter, amb carreus ben escairats a les cantonades.

Conserva restes de l'últim revestiment arrebossat de l'edifici i una teiera situada a l'angle nord-oest.

Casa forta construïda en els segles XVI i XVII, probablement sobre les restes del castell medieval.

Encara que es tenen fonts documentals respecte al castell de Ventalló als segles XIV i XV que proven la seva existència, no està corroborat que fos en aquest mateix lloc l'emplaçament de l'antic castell.

L'edifici és conegut com Casa del Delme, segurament perquè era el lloc on els monjos del monestir de Sant Miquel de Fluvià cobraven els delmes als pagesos del lloc.

Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.