Torre de l’Estanyet – Garrigàs / Alt Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Tonyà, entitat de població de Garrigàs, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Alt Empordà (Girona).

Època: Segle XV – Obra Popular - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: A dia de la visita no hi ha cap informació al respecte a la corresponent pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. Situada dins d’una propietat privada, habitada.

Altres noms: Mas Moliner de Tonyà, Can Pelegrí - Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitada: 22/06/2019.

A 42 12 05.8 02 58 25.3 hi ha una discreta sortida a la vora del PK nº 2 de la carretera GIV-6227 que accedeix a una porta d’entrada, que a la seva vegada ens introdueix en un pati on hi ha la torre.

El dia de la nostra visita vàrem tenir la fortuna de trobar-hi a Na Dolors Solà, la propietària de la casa, amb la que vàrem mantenir una cordial xerradeta, alhora que ens va permetre fer un petit reportatge fotogràfic de la torre.

Des de aquesta pàgina la saludem de nou cordialment, agraint-li les seves atencions.

El mas Moliner es troba al veïnat de Tonyà, parròquia de Siurana i terme de Garrigàs.

La part més antiga destaca per la seva forma dreta de pedra treballada i escairada, de planta rectangular, gairebé quadrada, d'uns set per vuit metres, i una alçada d'entre vuit i deu metres.

Resten les pedres d'una barbacana a la part superior del parament i restes d'un suport en pedra al nivell del primer pis.

Hi ha espitlleres en tots els murs de la planta baixa que evidencien la fortificació.

Les cantonades del murs estan fets de pedra sorrenca molt ben treballada.

El pis i la planta baixa són fetes de mur de tovot i encofrat, i acaba per cobrir-se per una teulada de doble vessant, segurament més recent.

El portal d'accés és d'arc de mig punt adovellat i, damunt seu, hi ha una obertura rectangular bastida en maons, de construcció posterior.

La torre es podria datar a l'època alt-medieval.

Es podria tractar del castell de Tonyà, que fou possessió de l'abat del monestir de Santa Maria de Roses, junt al poble de Siurana, venut pel comte l'any 1231 i refet el 1281 pels monjos de Roses per tal de fer-hi "forciam".

Notícies històriques

Es podria tractar del castell de Tonyà, que fou possessió de l'abat del monestir de Santa Maria de Roses, junt al poble de Siurana, venut pel comte Ponç Hug IV l'any 1231 i refet el 1281 pels
monjos de Roses per tal de fer-hi una fortalesa.”