Castell de Rupit / Osona

Castell:

El poble: Llocs amb encant

Situació: Al poble de Rupit (Osona) – Barcelona.

Protecció: BCIN

Estat: Malmès. Es veuen molt poques restes. No és lliurament visitable, ni tant sols accessible. Per comoditat, és preferible aparcar el cotxe en una zona habilitada com a pàrquing gratuït, i que trobem a l’entrada mateix de la població.

Les restes del castell presideixen la població, dalt d’un turó, a tocar de les cases.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2012):

“ Descripció

El castell de Rupit es troba situat dalt d'un penyal de forma irregular que es troba enmig del poble. Les cases del poble es van construir molt arran del castell i actualment fan impossible l'accés al castell.

D'aquest en queden algunes filades de mur fet amb pedra menuda però regular. El perímetre del conjunt és d'uns 300 m2. Destaca un mur d'uns 5 metres d'amplada per 8 d'alçada i 2 de profunditat; aquest mur combina carreus de cap i través i no té cap obertura. La base d'aquesta paret s'assenta damunt la roca i és visible un arc de descarrega que reparteix el pes de la construcció allà on la roca sobresurt més.

Es conserven també uns fragment de mur que possiblement pertanyen a la muralla. Aquests fragments baixen des del castell pel cantó de llevant i travessen el poble.

Notícies històriques

Castell documentat el 1040 i successor del castell de Fàbregues, documentat el 963. La seva jurisprudència s'estenia als actuals municipis de Rupit i Pruit i Tavertet, excepte la zona de Sant Miquel de Sorerols.

El castell de Rupit apareix per primera vegada el 1040 en el testament del bisbe-vescomte Eribau de la casa d'Osona-Cardona. La casa principal dels Cardona conserva el castell fins l'any 1276 que passà a Bernat Amat, fill segon de Ramon Folc V, i d'ells als comtes de Pallars. L'any 1369 es va vendre a Gilabert de Cruïlles, família a la que va pertànyer fins a la seva destrucció, que no se sap quan va ser.”

• Durant el mes de desembre es pot veure  el Pessebre Vivent que es representa a Rupit.