Església de Sant Joan de Fàbregues – Rupit i Pruit / Osona

Situació: En terrenys de Rupit i Pruit, municipi de la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: A dia de la visita, no hi ha cap informació al respecte a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bo. El dia de la visita, la porta estava oberta i vàrem poder fer un tomb lliurement  per l'interior de l’església. Desconeixem si sempre és així ...

Accés – Visitada el 11/01/2019:

0Punt d’inici. A Rupit. Al lloc situat a 42 01 33.0 E 02 27 54.0, això és, a la  confluència de la carretera BV-5208 amb els carrers que a Google Maps s’identifiquen com a Barbacana i Sant Joan de Fàbregues. Al davant d’un forn de pa: L’Era. Hi ha una zona d’aparcament lliure.

Continuem per aquest darrer vial, seguint les instruccions d’un indicador. Circularem durant uns tres quilòmetres per una solitària carretereta asfaltada d'uns tres metres d'amplada (està indicat ...). Durant el recorregut trobarem una discreta zona de pícnic, amb unes quantes taules i cadires de pedra. Boniques i extenses vistes als voltants.

1 – A 42 00 38.7 02 28 14.1 trobem una desviació. Continuem per la dreta, indicat. Ja es veu l’església.

Al cap, arribem a destinació, on trobarem un espai d'aparcament lliure al davant de l’església.

2 - Localització: N 42 00 37.0 E 02 28 04.0 – Altitud:  827 m.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta la generació del següent

M A P A del recorregut

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Gener 2019):

“ Descripció

Sant Joan de Fàbregues és una antiga parròquia que forma conjunt amb la rectoria, adossada a ponent, i el clos del cementiri, a migdia.

És una església de nau única i tres absis disposats en forma de trèvol, damunt dels quals s'eleva un cimbori octogonal amb llanterna.

Els absis són decorats amb arquets i lesenes amb un fris de dents de serra i en cada un d'ells s'hi obra una finestra amb esqueixada.

Val a dir, però, que el central ha estat totalment reconstruït en la restauració.

La nau té volta de canó reforçada per tres arcs torals.

El creuer és cobert amb cúpula sobre trompes.

A la banda de migdia hi ha un portal de dos arcs en degradació i un timpà llis. També s'hi disposen tres finestres d'arc de mig punt.

Per la banda de ponent s'adossa a la rectoria.

A migdia hi ha un clos enjardinat que conserva un antic cementiri amb una porta d'accés que duu la data de 1777.

L'església es construïda en lleves de pedra sense polir i les obertures són ben escairades.

A ponent s'eleva un campanar de torre de secció quadrada, inclòs dins el cos de la nau, amb quatre finestres d'arc de mig punt i coberta piramidal de rajola vidriada.

La rectoria està adossada a la banda de ponent de l'església i es troba assentada sobre el desnivell del terreny.

A la part de llevant, al costat del mur de l'església, hi ha un portal rectangular, el qual tanca un pati interior. L'edifici mira vers aquest sector.

Notícies històriques

Fou la primitiva església parroquial de l'actual nucli de Rupit, que fins el 1955 fou conegut per Sant Joan de Fàbregues i tenia la demarcació dins del castell de Fàbregues.

Fou la parroquial de Rupit fins el 1878 moment en què la vila de Rupit ja tenia l'església de Sant Andreu i s'independitzà de la Sant Joan.

Es troba documentada l'any 968, com el castell i per les característiques arquitectòniques, romànic llombard, es pot dir que data del segle XI o XII però conserva elements tardans, malgrat la restauració del 1978, com són el portal de migdia, el cimbori, el campanar i els arcs torals i abarrocament interiors.”

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

Altres: Un lloc a la vora per menjar: Restaurant Ca l’Albert42 01 30.8 02 27 53.1 – c/. Sant Joan de Fàbregues, 4 - Rupit