Castell de Rubiol –Guissona / Segarra

Situació: En terrenys de Guissona, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmès, pràcticament desaparegut. Lliurament accessible. Aparcament al voral del camí d’accés.

Accés - Visitat el 28/01/2013:

Procedents de Biosca (Castell de Biosca) i circulant per la carretera LV-3113 (C-451)  en sentit Guissona, a l’arribar a una cruïlla indicada (41 47 58 01 18 21 - entre PK 23 i 22), on per l’esquerra accediríem a la població de Massoteres, cal sortir per la dreta.

Continuarem circulant per una carretera asfaltada fins un lloc on trobarem un trencall a l’esquerra ( 41 48 09 01 18 00), flanquejat per dos alts marges de pedra, per on seguirem, transitant llavors durant uns 300 metres per un camí de terra en bones condicions, fins el lloc on veurem davant nostre les minses restes que busquem i aparcarem (41 48 00 01 17 53).

Si examineu el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina, veureu que una mica més endavant de la cruïlla de Massoteres, hi ha un altre camí d’accés.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

El castell de Rubiol es troba en una petita elevació, de forma lleugerament circular , enmig d'un camp de conreu i propera al límit municipal de Guissona amb Massoteres.

Es troben les restes d'una petita torre de planta rectangular que fa 15 x 5 metres i consta d'una única estança. Està realitzada amb pedra del país escairada i lligada amb morter.

Notícies històriques

La primera referència documental al castell de Rubiol es troba en l'acta de consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell de l'any 1040. També es menciona en altres documents del segle XI. Cap al 1550, el senyor de Rubiol era la universitat de Guissona.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau recomanar-vos una altra pàgina web de Pat.mapa, documentada arran d’unes tasques de prospecció efectuades l’any 1991.
  • A la vora del camí, a tocar de les retes, hi ha un petit cartell de color verd, de senderisme on s’indica “Necròpolis de Farell”. A la pàgina web de Pat.mapa hi hem trobat una petita referència al respecte.