Ermita de Sant Romà – Guissona / Segarra

Unes fotografies de les vistes que es poden gaudir des d'aquest lloc:

un paisatge ben "amable"

Situació: A les afores de Guissona, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Protecció: No consta -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmesa, pràcticament en ruïnes. Lliurament accessible. Aparcament als voltants. Les restes d’aquesta menuda ermita, situades a tocar de la paret d’una nau industrial, i envoltades i envaïdes per les males herbes,

passen pràcticament desapercebudes, llevat que es tingui una mínima informació per poder localitzar-les.

Accessible per diferents itineraris, segons procedència del viatger.

Segurament la millor manera de planificar aquesta ruta, és remetre al visitant al mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina on s’observa que des de Guissona, des del final del carrer dels Reguers, ja s’identifica el nostre destí, després de travessar la carretera LV-3113.

Altra manera seria la d'introduir les següents dades al vostre navegador: N 41 47 43.94 E 01 17 22.81, i aquest aparell us situarà al costat mateix de la nau industrial que citem al text.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Construcció d'una sola nau dedicada a Sant Romà. La seva tipologia és romànica i està construïda amb carreus de pedra regulars.

El seu estat actual és molt dolent, ja que la volta ha desaparegut, els murs es troben en molt mal estat i la vegetació ha envaït tota la nau.

A l'interior de l'edifici podem endevinar l'arrencada de la volta de canó que cobria la nau i una petita motllura a les parets laterals. La façana principal estava formada per una portada dovellada amb dues finestres quadrangulars a banda i banda, que per la seva tipologia semblen posteriors a la construcció de l'ermita.

Notícies històriques

Aquesta ermita s'erigeix al costat d'un antic camí romà, que es trobava dins el terme del castell de Rubiol.

Originàriament va pertànyer a un particular. Anys més tard es va convertir en l'església del petit nucli de població de Rubiol, del qual en tenim constància l'any 1040, fins que al 1147 es va cedir al prior de Guissona.”