Ermita de Sant Macari – Guissona / Segarra

Situació: A Guissona, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida)

Protecció: No consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurada, ha quedat quasi “nova”, potser massa. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

La trobarem al final del carrer Tapioles, a tocar de les imponents instal·lacions del

Grup Alimentari Guissona.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Ermita romànica d'una sola nau i planta rectangular. Està construïda a base de grans filades de carreus irregulars de pedra. La façana principal presenta una porta adintellada lleugerament descentrada amb una rosassa en la part central del mur que il·lumina l'interior de la nau.

La coberta a dues aigües ha desaparegut i actualment es troba en un estat molt precari.

L'interior de l'ermita presenta una nau amb un absis retallat on s'obra una petita espitllera i una coberta amb arc apuntat. El mur de migjorn es troba pràcticament enrunat i la façana est està també en molt mal estat. Podem endevinar les restes d'un contrafort en aquesta façana est.

L'estat general de conservació de l'ermita és molt dolent, no només per la presència de males herbes, deixalles i runa pel seu perímetre, sinó per les pintades que presenta a l'interior de la nau i a la façana principal.

L'indret de Tapioles està documentat des del S. XI com una quadra depenent de Guissona.

La primera església esmentada en aquest indret és dedicada a Sant Pere, això queda documentat l'any 1094, en l'afrontació d'una vinya. L'any 1098 en la consagració de l'església de Guissona apareix la vinculació de l'església de Sant Pere amb aquesta. Al 1304 trobem documentada l'església de Sant Pere el Vell i es posa de manifest l'existència d'una nova església que podria ser la de Sant Macari.

No hi ha dades de l'església de Sant Macari pròpiament dita, els seus orígens però, els situaríem al S. XIV i es creu que tingué culte fins a finals del S.XVIII. “

• Sorprenent el canvi sofert per aquesta construcció; vegi’s l’aspecte que presentava l’any 2006 (Patrimoni.Gencat), comparat amb l’actual (Desembre 2012).