Castell de Biosca / Segarra

Aquesta vegada hem pujat més amunt, a dalt de tot del turó. A més de millorar les vistes, hi ha força més indicis de l'antiga edificació, restes ben evidents.

Situació: A Biosca, població i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmès, molt poques restes. Lliurament accessible. Aparcaments als carrers del poble. Cal acostar-s’hi a peu, a les restes.

És força recomanable fer un tomb sense presses, pels carrers de traçat medieval del lloc.

Les poques pedres supervivents les trobarem a la part de dalt del poble.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

Castell roquer del que queden restes de murs amb torrasses i una torre central rodona.

Notícies històriques

El terme de Biosca es troba documentat des de 1031. Entre els castells que la comtessa Sança, mare del comte Ermengol IV, tenia al comtat d'Urgell cap al 1067, figura el de Biosca, que formava part del terme del castell de Llor.

L'any 1093 el castell apareix en un testament de Berenguer Brocard, que el deixà al seu germà. El 1167 el comte Ermengol VII donà en testament el castell de Biosca al seu fill Ermengol. La castlania requeia el 1172 en Ramon Bernat de Seró, essent el castell propietat del Comte d'Urgell. La família emparentà amb els Camporrells, que conservaren la senyoria del lloc fins el 1709, quan passà als Delpàs. També fou dels Sacirera i dels marquesos de Santa Maria de Barberà. Al segle XIX pervingué als Iglésias.

Durant la Guerra Carlina, l'any 1839, els liberals aixecaren les fortificacions. També la capçalera fou sobrealçada al segle XIX i va esdevenir una autèntica torre semicircular integrada a la moderna fortificació.”

• Una mica més d'informació. De la pàgina web de l'Enciclopèdia Catalana, ens complau extreure dos fragments de text, amb les següents dades (Desembre 2012), un d'ells, referides a una de les darreres vicissituds històriques d’aquesta edificació:

-         “El castell de Biosca, del qual encara perviuen restes de murs amb torricons d'angles i una torre rodona central, és emplaçat al capdamunt del poble, construït sobre la roca.

Vora seu hi ha les restes de l'antiga capella del castell, romànica, que era dedicada a Santa Maria. L'absis semicircular, amb arcuacions llombardes i bell aparellat, fou sobrealçat. Conserva la volta i a l'obra primitiva, probablement del segle XII, s'afegiren unes capelles gòtiques a migdia. Posteriorment fou dedicada a sant Abdó i sant Senén.”

-         “ Durant la primera guerra Carlina el castell de Biosca fou destruït pels carlins el 1837 i, posteriorment, el 1839, reedificat pel capità general de Catalunya.

El 24 d'agost de 1855 entrà de nit a Biosca un escamot de carlins que volien cremar el poble. Saquejaren la casa del comandant dels liberals, Ramon Prat. Hi hagué ferits, i els carlins, guiats per Rafel Tristany, s'emportaren robes, joiells, diners i el cavall de Prat.”