Ermita de Santa Maria – Biosca / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A la part de dalt del poble de Biosca, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XII – Romànic (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Antiga capella del castell de Biosca. La poderosa estructura de la construcció, inclosa la volta, es manifesta en un relatiu bon estat.

L’interior, a dia d'avui, malauradament, presenta un aspecte lamentable, ple d'andròmines de tota classe, com es pot veure en alguna de les fotografies d'aquest reportatge.

Accés - Visitada el 02/03/2013:

S’accedeix a Biosca per diferents itineraris, segons procedència del viatger, confluint tots a la rotonda situada a la part baixa del poble.

Des d'aquest lloc ens dirigim a la part superior del poble, (veure mapa), travessant la població, passant per davant de l’Ajuntament, fins trobar un petit cartell que ens indica que cal girar a la dreta.

Deixem a l’esquerra una desviació que mena al cementiri i continuem circulant fins trobar una petita planura entapissada d'herba, on podem aparcar el cotxe.

Al davant veurem l’ampla boca d'entrada a l’ermita de Santa Maria. Presenta més aviat l’aspecte d'entrada a una cova, que no pas la d'una església.

Des d'aquest lloc es gaudeix d'unes esplèndides vistes de Biosca, als nostres peus, i d'unes extenses vistes de la comarca.

Al costat muntanya, tenim les minses restes del Castell de Biosca

“ Descripció

Vora el castell hi ha l'antiga capella del castell, que era dedicada a Santa Maria. És d'una sola nau, hi ha dues capelles laterals amb volta de creueria.

Al mur sud, hi ha quatre capelles obertes al mur. L'absis semicircular, amb arcuacions llombardes i bell aparellat, que fou sobrealçat. Conserva la volta primitiva, probablement del segle XII. S'afegiren dues capelles gòtiques a migdia. Posteriorment fou dedicada a Sant Abdó i Sant Senén

Notícies històriques

La primera notícia d'aquesta església és del 1903 (*), any en què Berenguer de Brocard, castlà del lloc, va fer un llegat testamentari de dues unces per al campanar de santa Maria de Biosca. L'any 1100 l'església de Santa Maria de Biosca i altres del seu terme foren donades a l'església de Solsona per Pere de Brocard. L'any 1102 l'església fou consagrada.

L'església de Santa maria de Biosca fou la parròquia de la vila fins al començament del segle XVIII, època en la que s'edificà una nova església parroquial al centre del poble, sota la mateixa advocació. Durant els darrers temps s'hi veneraven els sants màrtirs Abdó i Senén, segons titulars de l'església.”

(*) Suposem que vol dir any 1093.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.