Castell de Puigdelfí – Perafort / Tarragonès

Església de Sant Sebastià de Puigdelfí.

Cal Gasol.

Vistes de la zona industrial de Tarragona.

I T I N E R A R I

Situació: A Puigdelfí, entitat de població de Perafort, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XI – (Pat.mapa).

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Desaparegut. Segons Pat.mapa, aquest castell es situaria on actualment es troba l'església parroquial i el replà de Puigdelfí.”

Al costat de l’església, al carrer del castell, hi ha ara un casal anomenat Cal Gasol, antic però molt reformat.

Des d’aquest lloc es gaudeix d’unes bones vistes sobre el Camp de Tarragona, amb un munt de xemeneies per bandera.

Localitzable sense problemes, al carrer anomenat del castell, al costat de l’església.

Localització: N 41 11 42.62 E 01 14 10.56 – Altitud: 115 m. Aquestes dades sols indiquen la situació de l'església, edificació que es va construir sobre l'antic castell.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

Segons Morera (1910: 341) Puigdelfí i el seu territori van ser concedits a Ponç de Montoliu el 1066. Emplaçat el castell de Puigdelfí en la comarca anomenada del Codony, el 1160 aquesta fou donada en feu als monjos de Valldaura o de Santes Creus.

Català i Brassó (1973: 40), però, comenten que a la documentació consultada per ells no hi ha referències a l'existència de tal castell al Codony en aquestes dates, essent el juliol de 1205, en el testament de Ramon de Guàrdia, la primera referència documental a l'existència del "castrum de Codonno". Aquest castell es situaria on actualment es troba l'església parroquial i el replà de Puigdelfí. Encara hi ha algunes cases que reben el nom del "Castell", però es tracta tan sols (segons Cortiella), d'unes dependències molt transformades del baluard del castell, ja que el nucli principal estaria situat en el mateix emplaçament que ocupa avui l'església.

Segurament l'actual edifici religiós fou bastit amb bona part dels materials constructius del citat castell.

Aquest castell sembla que era diferent del de Perafort: "Aquesta construcció va tenir un caràcter molt diferent del castell de Perafort, ja que estem segurs que es tracta d'una veritable fortalesa i que, fins i tot, serví de presó en més d'una ocasió.

Altrament creiem que els senyors de Puigdelfí hi residien durant bones temporades, al llarg de l'Edat Mitjana" (Cortiella 1982: 70-71).

Tot i que actualment no s'observa cap element d'aquesta edificació, possiblement encara hi ha restes de les fonamentacions en el subsòl de l'església i de la plaça.

Context

A la part alta del nucli de Puigdelfí, en ple casc antic, entre les places de l’Església i del Castell, sota l'actual església parroquial de Puigdelfí.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Gener 2013):

“ Descripció:

El castell de Puigdelfí estava situat al mateix lloc on actualment es troba l'església i al seu voltant hi havia el petit nucli de la vila closa.

Va pertànyer a la nissaga dels Montoliu entre els segles XI i XIV, posteriorment als Requesens i, cap a la fi del XV, al capítol catedralici de Tarragona.

No en resta cap vestigi visible.
Avui en dia, al costat de l'església hi ha Cal Gasol, una casa antiga que conserva un gran portal de pedra d'arc escarser. Aquest habitatge està molt reformat.”

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.