Castell de Penalonga – Perafort / Tarragonès

Situació:

• Hi ha una certa confusió a l’hora d’assignar la situació d’aquesta edificació als municipis de Perafort o bé al dels Pallaresos (Tarragonès) – Tarragona.
  • Per altra banda, també hi ha diferencies d’opinió en quant al nom d’aquesta construcció.
  • Així, en primer lloc, anem a exposar una mica les informacions que hem pogut obtenir.

-       A la pàgina web de Patrimoni.Gencat, al cercador, al terme de Els Pallaresos, apareix una edificació anomenada Castell o Castellot de Perafort. No hi ha cap fotografia.

-       A la pàgina web de Patrimoni.Gencat, al cercador, al terme de Perafort, no apareix cap referència al castell de Perafort.

-       A la pàgina web Patmapa.cat, al cercador, al terme Els Pallaresos apareix una minsa informació sobre el castell o castellot de Perafort. No hi ha cap fotografia.

-       A la pàgina web Patmapa.cat, al cercador, al terme de Perafort, apareix una extensa informació sobre el castell de Perafort, de la que extractem el següent fragment (Gener 2013):  “El castell de Perafort, del que actualment no se'n coneixen restes, es trobaria situat dins la part alta del nucli urbà de Perafort, però el seu emplaçament exacte és desconegut.“

-       A la pàgina web de Pobles de Catalunya, apareix una edificació anomenada Castellet de Bofarull (o de Perafort) i la situa en aquesta població.

-       A la pàgina web de la Diputació de Tarragona, apareix una edificació anomenada Castellet de Bofarull (i també castell de Perafort) i la situa a “prop de la urbanització Pallaresos Park”.

-       A la pàgina web de Wikipedia – Llista dels monuments del Tarragonès, al municipi de Els Pallaresos, apareix una edificació, el castell o castellot de Perafort. La fotografia i les coordenades que ofereix son les que nosaltres hem identificat durant aquesta visita, com les del castell de Penalonga. No cal dir que aquest nom no l’hem trobat al cercador de les pàgines de Patrimoni.Gencat ni Pat.mapa.

-       En canvi si trobem una referència a la pàgina web, de Tesis doctorals en xarxa, com a castell de Penallonga (amb ll) i l’assigna a la localitat dels Pallaresos.

-       Finalment una pàgina web privada, referida a Els Pallaresos, en el seu apartat – Patrimoni, dona constància de l’existència del castell de Penallonga, situat prop del nucli de Pallaresos.

Amable lector, si ha arribat fins aquí, li agraïm la seva paciència,i per un altre costat, si li ha quedat ben clar el tema, ens agradaria que ens digués:

•   Quin és el nom de l’edificació que apareix en aquest reportatge ?
  •   On està exactament, als Pallaresos o a Perafort ?

Època: No tenim informació específica d’aquesta construcció.

Protecció: No tenim informació específica d’aquesta construcció.

Estat: Malmès. Lliurament accessible.

Altres noms: Castell o castellot de Perafort, castellet de Bofarull, castell de Penalonga, castell de Penallonga i no sabem si encara en pot tenir algun més.

Accés - Visitat el 17/02/2009:

Circulant per la carretera TV-2236 entre les localitats de Perafort i Els Pallaresos, arribem a l’entrada de la Urbanització Pallaresos Park (41 10 46 01 15 50).

Deixarem a mà esquerra un cementiri i ens endinsarem a l’urbanització, circulant pel carrer Major.

Enseguida girarem a mà dreta, pel primer i curt carrer que es troba, anomenat carrer dels Ceps, que sols té sortida al final, a mà esquerra.

Aparcarem en aquest carrer dels Ceps, quan més al final millor (41 10 46 01 15 43).

Després ja a peu, i amb la mateixa direcció del carrer, pujarem un petit marge i ens endinsarem pels camps de conreu (*) que tenim davant, recte, sortejant els garrofers, en direcció a uns pins que es veuen al davant, al fons. A la nostra dreta ens acompanyen unes vinyes.

Arribats a l’arbreda, ara cal girar a l’esquerra, i resseguint el llindar d’aquest bosc de pins, al cap de molt poca estona, ja veurem les restes que busquem, amagades entre els arbres, a tocar d’una cinglera de respectable alçada. No hem trigat ni 10 minuts

Altres:

• De la pàgina web de la Diputació de Tarragona, ens complau extreure la següent informació, referida al castellet de Bofarull (Gener 2013):

Dintre del recinte quadrat s'ha conservat el pou. També es poden observar restes de contraforts, la qual cosa fa suposar que el castell tenia unes proporcions considerables. L'estat del castell és ruïnós.

Notes històriques:

La primera referència d'aquest indret és força tardana, data de l'any 1391, quan el rei Joan I vengué diversos drets reials a l'arquebisbe Ènnec de Vallterra, entre ells es trobava el castell de Penallonga, per una quantitat total de 17.000 florins d'or d'Aragó.

Malgrat el castell original era del segle XII o XIII, els murs que queden visibles es poden datar del segle XVI aproximadament.”

• En la nostra modesta opinió és una construcció una mica “estranya”. La imponent alçada d’aquestes restes monolítiques no ens “quadra” en que als voltants no hi hagi rastres evidents del munt de pedres que sol haver-hi a la vora d’altres construccions aterrades, però que “normalment” les pedres que les envolten, donen fe de la seva existència anterior ...
  • (*) Com a referència de l’entorn, citarem que al bell mig d’aquest terrenys hi ha un munt de pedres del que creiem que ha estat una grandiosa, però ara derruïda, barraca de vinya, de pedra seca. No creiem que  siguin les pedres que trobem a faltar del castell...
  • Boniques vistes de les industries del Camp de Tarragona, perfectament identificables pel grapat de xemeneies que es veuen.

• Història

N O V E T A T : En data 31/10/2014, en Emilio Borque ens ofereix un enllaç referit a aquesta edificació: El castell de Penallonga - Marc Dalmau Vinyals.

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.