Casal dels Montoliu – El Morell / Tarragonès

Situació: A El Morell, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: L'edificació actual és del segle XVIII - (Patrimoni.Gencat).

En origen era un castell construït a finals del segle XII. Es va demolir l'any 1769 i es va reconstruir aquell mateix segle,  una mica més al sud.

Actualment és un gran casal de planta rectangular. A la façana destaquen els esgrafiats d’època neoclàssica.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Avui en dia ocupa aquesta edificació l'Ajuntament del Morell. Aparcament als voltants.

Altres noms: El castell i/o el Casal dels Montoliu.

A la Plaça de l' Era del Castell, 5 - Molt a la vora de la Rambla de Pau Casals.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

La casa o castell de Montoliu és un edifici amb planta quadrada, de grans proporcions.

Està ubicada presidint el turó del poble.

L'edifici té, per tant, una situació excel·lent i encara es poden observar les restes de l'antic castell que varen construir els Montserrat.

Darrera l'edifici es troba un jardí d'estil romàntic, força abandonat.

Aquest jardí és el fruit d'una ampliació del segle XIX que es va fer a l'edifici.

La façana principal del castell dóna a la plaça i s'hi accedeix mitjançant unes escales.

Aquesta façana reflexa un planta baixa amb arc rebaixat i dues finestres a banda i banda.

El segon pis presenta triple balconada, la porta de la qual està emmarcada amb carreus com els de les cantonades de la casa, damunt del balcó central es pot observar l'escut heràldic dels Montoliu.

Les golfes tenen tres finestres que guarden la simetria de tot el conjunt de la façana, que està rematada per una cornisa amb decoració de perletes.

El conjunt és força senzill, però cal destacar els esgrafiats de la façana que avui només són ombres i que representen, dins quadrats, cavallers.

També hi ha ornamentació floral damunt les finestres i les portes.

Dins el castell hi ha sales amb força interès per la seva decoració amb pintura al fresc de temes florals i restes de mobiliari.

Senyoriu format el 1173.

La construcció del castell és de l'any 1778 en temps de Plàcid de Montoliu i de Bru - va ser Diputat a les Corts de Cadis i regidor de l'Ajuntament de Tarragona- qui fou l'únic membre de la família que gaudí del patrimoni, donat que l'any 1835, van decretar la supressió dels senyorius.

El 7 de setembre, Josepa de Montserrat i el mestre de cases Carles Morera pactaren la construcció del castell que havia de substituir l'antic, bastit per ordre de Francesc de Montserrat el 1650.

El 8 de desembre de 1793 i el 9 de març de 1794 el mestre de cases Francesc Miralles i Sorts contractà amb els senyors l'ampliació de la casa que s'havia d'allargar 6,80m. cap al jardí.

Restaurat per Arquitectura i Habitatge i l'Ajuntament acabant-se les obres el mes de febrer de 1994.

Avui dia acull l'Alcaldia, la secretaria, la sala d'actes, la sala de recepcions, la biblioteca, etc. [Veure "Diari de Tarragona" del 18 de febrer de 1994].”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament del Morell, el següent text (Gener 2013):

“ El Castell del Morell
Plaça de l' Era del Castell, 5
El castell es trobava en estat de ruïna total quan, el 1769, després d'un plet centenari, Plàcid de Montoliu i Boixadós pren possessió de la senyoria del Morell i manà derruir-lo.

El 1778, Ma. Josepa de Bru i Descatllar, vídua de Pere de Montoliu i Erill, i el mestre de cases Carles Morera pacten la construcció d'una nova casa - castell al lloc del Morell.

El nou castell es construí més al sud, al lloc que ocupava un pati, amb corral i pallissa, de l'antic castell, tocant al camí que entrava al poble per la part de l'església.

La façana principal s'encarà al migdia, a les terres del senyor.

Les obres es finalitzaren el 1781, ampliant-se posteriorment l'any 1794.

L'edifici massís, però, d'aspecte senyorial i noble, destaca a l'exterior pels esgrafiats d'època neoclàssica que ornamenten les façanes.

A l'interior hi trobem un conjunt de cambres i sales que formen la planta noble decorades amb pintures.

La planta baixa i les golfes eren dedicades a les activitats agrícoles.

L'ombrívol jardí està construït sobre les ruïnes de l'antic castell.

• Finalment també us oferim una informació extreta de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, que en quatre línies, enllesteix el tema (Gener 2013):

“ El primer castell es degué construir a la fi del segle XII i al seu voltant van anar sorgint les primeres cases.

L'actual edifici correspon a una edificació de nova planta de finals del segle XVIII, que es va fer més al sud del lloc original.”

• Curiositat: Davant de l'edifici de l'Ajuntament (O sigui davant del Casal) hi ha una estàtua de ferro (1998), representant una mà gegantina collint avellanes:

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.