Ermita del Roser – Vilallonga del Camp / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Vilallonga del Camp, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Tarragonès (Tarragona). Al costat del cementiri.

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 19/12/2015:

Carretera T-722:  El Rourell / Vilallonga del Camp / El Morell, i circulant en aquest sentit, entre els punts quilomètrics 3 / 4 hi ha un lloc (41 12 58.7 01 12 35.8) on hi ha una sortida a la dreta d'aquesta via, indicada per accedir al cementiri de Vilallonga del Camp. Els xipresos de rigor ja ens han anunciat amb antelació d'aquesta circumstància. Hem aparcat al davant.

Com a referència, a l'altre costat de la carretera hi veurem els edificis d'una empresa de pinsos - (Piensos del Segre, S.A. )

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

“ Descripció

L'ermita del Roser està situada a la carretera de Vilallonga al Rourell, ran del cementiri municipal de Vilallonga.

L'edifici és d'estil gòtic popular, com es pot observar a l'interior i en unes petites arcuacions que guarneixen la part alta de la façana, sota de la cornisa. En aquest mur destaca la porta d'entrada, d'arc una mica peraltat i format per grans dovelles.

L'ermita, de planta rectangular, consta d'una nau amb capelles i camaril a la capçalera. El cor és elevat i està situat als peus, damunt de bigues policromades de caire popular acabades en caps. La nau és coberta per un embigat de fusta, disposat a dues aigües i amb elements ornamentals.

El conjunt és completat per diverses dependències adossades, així com per un gran pati davant de l'ermita, el qual disposa d'un pou cobert per una cupuleta de ceràmica de Manises.

Notícies històriques

L'edifici ha sofert diverses transformacions al llarg dels segles. En l'actualitat s'està restaurant i s'ha recuperat bona part de les pintures del presbiteri probablement del segle XVI, així com les decoracions de la capella del Sant Crist, del cambril i de les bigues de fusta, totes pintades amb sanefes i figures geomètriques.”