Castell de La Vall – Llers / Alt Empordà

F O T O S

castell-de-la-vall-090715_701bis Edificació actual situada a la part alta de la població de La Vall, que ocupa el lloc on es suposa que hi havia hagut l’antic castell.

Situació: A La Vall, entitat de població del municipi de Llers (Alt Empordà) – Girona.

Època: Segle XVII - Generalitat de Catalumya.*

Estat: Desaparegut. Reconvertit en cases i masies. És pràcticament impossible interpretar o reconèixer qualsevol rastre fefaent de l’existència anterior d’aquesta edificació. No hi ha cap tipus d’informació. Aparcarem on puguem, dins d’aquest petit i costerut llogaret.

Accés - Visitat el 15/07/2009:

Procedents de Llers i circulant per la carretera GIP-5107, en sentit AP7 – Els Hostalets (Veure mapa Google),  trobarem enseguida a la dreta aquesta petita població.

A la part de dalt de tot d’aquest lloc, encara trobarem el carrer anomenat del castell.

Localització: del lloc de La Vall: N 42 17 51 E 02 55 12 -  Altitud: 113 m.

Altres noms: També se’l coneixia amb el nom de castell Desgüell.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació_:

Descripció

Situat al nord-est del nucli urbà de la vila de Llers, al veïnat de la Vall, al carrer de les Serres.

L'actual edifici que ocupa el lloc del castell és un gran casalot dels segles XVII- XVIII, que no presenta ni conserva cap element de fortificació.

És un edifici de planta rectangular format per diversos cossos adossats, amb les cobertes d'una i dues vessants i distribuïts en planta baixa i dos pisos.

Presenta obertures rectangulars, les originals bastides amb carreus de pedra i la resta modificades amb maons.

A la planta baixa destaca una gran volta rebaixada bastida en pedra, amb restes de l'encanyissat interior, que protegeix la prota d'accés, d'arc de mig punt.

Damunt la clau hi ha un carreu gravat amb la data 1728.

La construcció és bastida amb pedra sense treballar i fragments de maons, lligat amb morter de calç.

Notícies històriques

L'edifici que ocupa actualment l'emplaçament de l'antic castell és un gran casalot dels segles XVII-XVIII.

De l'antic castell no en queden restes visibles.

En foren propietaris els Gralla, Desplà, Montcada i el baró d'Esponellà.