Castell de Montmarí – Pont de Molins / Alt Empordà

Entorn. Vista general del lloc on es suposa que havia estat l'edificació.

A continuació veurem una sèrie de fotografies de les suposades restes del castell.

Situació: En terrenys de Pont de Molins, vila i municipi de la comarca de l'Alt Empordà – (Girona).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

ProteccióBCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Pràcticament desaparegut, força difícil de localitzar les poques restes existents. Lliurament accessible.

Procedents de Pont de Molins i circulant per la carretera GIV-5041 en sentit Les Escaules,

una vegada hem deixat enrere, a l'esquerra, el Restaurant el Molí, (aproximadament la desviació per accedir-hi està situada a 42 19 09.39 02 54 13.78), aviat creuarem el riu Muga a través d'un pont. A l'altra banda, a l'esquerra, arrenca en sentit contrari i enfilant-se, una carretereta per on continuarem (42 18 58.72 02 54 02.71).

Tot seguit arribarem a un lloc on és possible que el pas estigui barrat per una cadena. En qualsevol cas, deixarem el vehicle aparcat al voral d'aquesta carretera i ens disposarem a continuar a peu.

De seguida, a mà dreta trobarem l'entrada (42 18 57.65 02 54 12.05) a una zona on hi ha una industria de transformació d'àrids.

Sobrepassarem aquest accés i ens enfilarem per un petit i poc definit corriol que apareix davant nostre, en la mateixa direcció per on veníem, fins arribar a un lloc on ens cal localitzar les poques pedres que apareixen a les nostres fotografies.

Localització: N 42 19 02 E 02 54 21- Altitud: 61 m.

Nota: Les coordenades han estat obtingudes visionant directament Google Earth i poden no ser precises, és a dir cal prendre-les com orientatives.

Altres: De la pàgina web de l'Ajuntament de Pont de Molins, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2011):

" El Castell de Montmarí

Aixecat al segle XII sobre un turó que dominava el riu Muga, a la seva riba dreta, i dins del terme jurisdiccional del castell i baronia de Llers i comtat de Besalú.

Dominava el petit veïnat de les Arugues, avui desaparegut, que hom situava en un revolt de la Muga.

L'any 1115 apareix documentat Ramon de Montmarí, que suposem senyor o castlà del castell.

Constava d'un perímetre emmurallat composat per dos recintes, amb una torre de l'homenatge quadrada.

La seva relació amb l'església romànica del Roure i el posterior priorat agustí és molt estreta, de fet els senyors de Montmarí n'eren enterrats allà, i encara avui a la porta principal de l'edifici hi ha un escut, amb un castell sobre un riu, que representen Montmarí i la Muga.

S'esmenta documentalment que els últims senyors foren els Casnatalló, i que la darrera senyora, Francesca de Casnatalló, deixà totes les seves propietats al paborde del Roure.

És probable que també fos afectat pels conflictes entre el comte de Besalú i el d’Empúries al segle XII, i al XV per les guerres remences.

En els segles següents restaria abandonat fins arribar al llastimós estat en el que s'hi troba avui en dia.

Els límits dels territoris feudals dels castells de Molins i Montmarí foren utilitzats per definir el terme municipal de Pont de Molins, quan aquest veïnat es va separar de Llers a principis del XIX.

• Pels estudiosos del tema els convidem a visitar aquesta mateixa pàgina, on hi trobaran el text d'un document del segle XVIII.

Planell del castell - Autor: Ferran del Campo Jordà

• Donem les gràcies al Sr. Josep Borràs, regidor de l'Ajuntament de Pont de Molins, que ens ha facilitat personalment, la localització d'aquestes restes.
  • En un futur proper, tenen intenció de portar a terme els treballs que permetin l'arranjament del entorn d'aquest castell, a fi i efecte de poder oferir a la contemplació dels visitants, aquestes dignes restes històriques.
  • L'Ajuntament està ocupat actualment en el procés de restauració del Santuari de la Mare de Déu del Roure.

Edificacions properes: Dins el terme municipal de Pont de Molins, a més del Castell de Montmarí, també hi trobarem el Castell de Molins i el Santuari de la Mare de Déu del Roure. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.

mare-de-deu-del-roure-pont-de-molins-090628_516

Escut dels senyors de Montmarí que hi ha a la façana del Santuari de la Mare de Déu del Roure, i que es cita al treball de l'historiador Senyor Ferran del Campo, transcrit en aquesta pàgina.

Racons encisadors vora el castell de Montmarí