Castell de Sarraí – Llers / Alt Empordà

castell-de-sarrai-090715_526bis

Vista general, entorn. A la dreta el Mas de la Pujada.

Vistes a banda i banda de la única paret supervivent.

Interessant escut en molt bon estat, dividit en dues parts. A dalt l’escut en sí. A sota una petita inscripció en llatí i una data: 1743 (?).

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del terme municipal de Llers, a tocar del mas de la Pujada. (Alt Empordà) – Girona.

Època: Medieval - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Molt malmès. Sols resta en peus un pany de paret. Als voltants hi ha petits munts de roques. Aparcament al davant. No hi ha cap tipus d’informació.

Altres noms: Castell de Serraí, Castell de Serrahí

Accés - Visitat el 15/07/2009:

Procedents de Llers i circulant per la carretera GIP-5107 en sentit Els Hostalets (Veure mapa Google), cal prendre un trencall que trobarem a mà esquerra ( 42 17 54 02 55 17) on actualment hi ha un cartell anunciant una Clínica Dental.

Passarem pel bell mig d’unes poques cases i després de circular per una carretereta sense asfaltar, al cap d’uns 400 metres, ja veurem davant nostre, una mica amagades entres els arbres, les restes del castell.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació- Setembre 2020:

Situat al nord-est del veïnat de la Vall, integrat al municipi de Llers al que pertany.

Les restes del castell es troben a poca distància del mas de la Pujada, a la zona dels Ponts.

Es tracta de les restes conservades de l'antic castell del Sarraí, del que es conserva dempeus un fragment de llenç d'uns deu metres d'alçada per uns set de llargada, amb una orientació nord-oest envers sud-est, i un gruix de mur de pràcticament un metre.

Presenta alguns esvorancs situats a la part inferior del parament i, a la part superior, dues espitlleres de mida petita que emmarquen dos carreus de pedra calcària esculpits amb un escut en baix relleu i la següent inscripció: "CASTRUM SARRACENUM VEL(·)DE SERRAHÍ Y FABRE 1743".

El parament de mur conservat és bastit amb pedres petites ben desbastades disposades en filades seguides i regulars.

Aquest material es barreja amb petits rebles que omplen els espais entre les pedres més grans.

Pels voltants s'observen restes dels fonaments d'altres murs, força degradats, que dibuixen un recinte de planta rectangular molt reduït.

Notícies històriques:

Els darrers senyors del Sarraí havien viscut a Cabanes.

Els drets del lloc es repartiren entre les monges de Sant Feliu de Cadins i els altres propietaris.

El rei Carles III concedí l'any 1770 el títol de baró de Sarraí a Francesc-Jeroni de Prats-Mates i Ruiz de Llano, que era el secretari reial, natural de Catalunya.

En un carreu esculpit es pot apreciar un escut i la següent inscripció: CASTRVM SARRAGENVM VEL DE SERRAHÍ / Y FABRE 1743

Altres: Curiosament sorprèn veure a mitja paret un interessant escut en molt bon estat, dividit en dues parts. A dalt l’escut en sí. A sota una petita inscripció en llatí i una data: 1743 (?).

Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.