Castellet de Guanta – Sentmenat / Vallès Occidental

F O T O S

Hi ha força confusió entre la Masia de Guanta (També anomenada el Castellet de Guanta), i el castell de Guanta (O del Moro i/o de la cuina del moro).

L'edifici que hem vist  avui, de vegades rep, erròniament, la denominació de el Castell de Guanta.

En realitat  és el Castellet de Guanta.

El que segueix a continuació és més un exercici de reflexió personal que no pas una pàgina més de les que hem penjat fins ara en aquest blog.

paratge-de-guanta-110616_504bisblog_0

paratge-de-guanta-110616_506bisblog_1

De la comarca del Vallès Occidental ens calia localitzar una de les darreres edificacions que ens faltava visitar:

El castell de Guanta o Cuina del Moro.

Iniciem la recerca d'informació prenent dades de la pàgina web

on es diu que les restes del castell de Guanta

“Se encuentran localizados en la cima del Turó del Corb en un lugar de difícil acceso debido a su ocultación por la vegetación.”

castellet-de-guanta

També visitem la pàgina de wikipedia:

llista-de-monuments-del-valles-occidental-sentmenat-wikipedia

Si premem sobre l'hiperenllaç que assenyalem amb llapis vermell, bg ens apareix la següent informació:

(Si en aquest buscador cerquem GUANTA, sols trobarem "castell de Guanta").

castell-de-guanta-patrimoni-gencat

Si premem sobre l'hiperenllaç que assenyalem amb llapis vermell, pm ens apareix la següent informació:

castell-de-guanta-pat-mapa-gencat

Aquesta fotografia coincideix amb la d'en Pere Català Roca de l'any 1964.

L’hiperenllaç que conté la casella de coordenades ens redirigeix a Google Maps i ens permet una primera “presa de contacte” amb el nostre objectiu, que veiem situat al bell mig del no res, sense una manera clara d’arribar-hi, però al menys tenim unes coordenades, i una fotografia, unes mínimes dades.

situacio-del-castell-de-guanta-segons-wikipedia

O sigui que com que ja sabem que hem de localitzar aquestes restes al terme municipal de Sentmenat, ens dirigim cap enllà.

No recordem ara si per “xiripa” o perquè algun “angelet” ens ho va indicar, varem anar a parar a un lloc on vàrem trobar un cartell indicatiu:

Paratge de Guanta

paratge-de-guanta-110616_501

A l’ampliació d’aquesta fotografia veureu que apareix la imatge d’una edificació. Pensem que anem pel bon camí, tot i que s’identifica aquesta construcció amb el nom de “Castellet”.

paratge-de-guanta-110616_502

Arribats al lloc, no trobem ningú amb qui poder parlar. Prenem nota de les coordenades i comprovem que no s’assemblen gens a les de wikipedia.

Una vegada a casa,  repassem el que la jornada ha donat de si i en concret, en quant a  aquesta edificació, arribem a la conclusió de que hi ha quelcom que no “quadra”. Així doncs, ens posem a investigar una mica més i ens trobem que:

Si localitzem la pàgina web de l'Ajuntament de Sentmenat, trobarem la següent informació:

castellet-de-guanta-ajuntament-de-sentmenat

L'enllaç que hi ha al final d'aquesta pàgina (destacat amb color groc), ens porta a

castellet-de-guanta-ajuntament-de-sentmenat-fitxa

On la descripció i la fotografia coincideixen plenament amb la construcció de la nostra fotografia, però en el text en cap cas es fa constar que correspongui al Castell de Guanta, es diu que és una MASIA, del segle XVIII.

I arribem a la següent conclusió:

- Evidentment hi ha força confusió sobre el tema.

- L’edificació que hem vist i fotografiat correspon al que és la masia de Guanta o de Can Guanta, també coneguda com el Castellet de Guanta.

- Les suposades restes del castell de Guanta han d’estar més amunt del lloc visitat. Donades les minses restes que apareixen a les fotografies, creiem que les perspectives de trobar-les, desconeixent les coordenades exactes (no son correctes les de wikipedia), fa que per part nostra, donem per acabada aquesta recerca.

Situació: En terrenys del terme municipal de Sentmenat (Vallès Occidental) – Barcelona.

Època: Medieval.

Estat: Per les referències que en tenim, molt malament, poques restes. Lliurament accessible.

No l’hem localitzat. Sols hem fet un intent d’aproximació.

• Per anar al castellet:

Circulant per la carretera C-1415a en sentit nord,  entre Sentmenat i la urbanització Can Vinyals, veurem una desviació a la dreta (41 37 03.06 02 07 25.08), degudament senyalitzada per anar a Guanta, circulant per un vial que al mapa de Google s'identifica com a “Camí de Guanta”.

Localització:

Dolmen de Serra Cavallera

Hi hem accedit en dos dies diferents, per dues rutes oposades:

• La segona ruta:

Durant el present recorregut, en un lloc situat a les coordenades  N 41 38 15.11 E 02 06 50.51, hem trobat una desviació on hi havia un cartell indicador per anar al "Dolmen de la Serra Cavallera".

• En data 22/02/2015, ens hi hem dirigit, des d'aquest lloc.

Cal estar molt atents en aquest punt. Tenint en compte que pujàvem, el que ens proposa el pal indicador és girar a mà esquerra, però una vegada feta aquesta maniobracal agafar de seguida un altre camí que hi ha també a mà esquerra. (A la fotografia inferior, on hi ha la fletxa, a l'esquerra mateix hi ha l'inici del camí per on hem de continuar).

A Google Maps no es veu aquest detall. Per aixó és tant important estar atents a agafar el camí , tal i com es veu a la següent fotografia (indicat per anar al Dolmen) :

Durant el proper recorregut, que necessàriament caldrà fer-lo amb un vehicle 4x4, trobarem que el camí és senzill i té la durada indicada, uns 1400 m. No recordem haver anotat cap desviació a tenir especialment en compte.

Finalment arribem al lloc indicat, on hem aparcat: (aproximadament a 41 37 37.2 02 06 54.6).

Per veure els detalls de la part final del recorregut, els invitem a visitar la pàgina del Dolmen de Serra Cavallera, on es descriu la primera ruta.

Vallès Occidental : Veure en un mapa més gran.