Capella de Sant Fruitós – Sentmenat / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Sentmenat, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Estat: Bon estat. Situada dins d'una propietat privada, s'hi accedeix a través del pati de la masia.

En el nostre cas, vàrem coincidir amb la propietària del mas Fruitós, que amablement ens va franquejar l'accés a l'interior de l'ermita.

Accés - Visitada el 22/02/2015:

Iniciarem la descoberta des de dins de Sentmenat. Cal localitzar el carrer de Climent Humet (Per exemple, des d'un lloc, a la confluència d'aquest carrer amb la Avda. de Can Baixeres: 41 36 43.5 02 08 07.8).

Al cap d'uns cinc-cents metres més endavant, al final del carrer Climent Humet, havent sortit de Sentmenat, circulant ara per un camí de terra, transitable, trobarem el --> castell de Sentmenat. Hi ha una gran esplanada al davant que permet aparcar-hi ben còmodament.

Continuant més endavant, al cap d’uns sis-cents metres arribem al davant de Can Fruitós. Pràcticament, des de fora, de l'esglesieta sols es visible l'absis i una petita creu.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2015):

Capella romànica d'una sola nau i absis en forma de semicircumferència.

La construcció dels murs és de pedra i morter. La nau, engendrada per un arc apuntat, està coberta amb volta de canó seguit.

La capella s'il·lumina per tres finestres, una d'arc de mig punt centrada a l' absis i dues de circulars, situades als murs de migdia i de ponent.

La porta d'accés, totalment modificada, es troba al mur de migdia.

Notícies històriques

La capella es troba dalt de la carena que va del Pla a Sentmenat, sortint pel carrer de Clament Honet que segueix la Serra de Dalt a l'extrem nord de Sentmenat, al costat de la casa de Can Fruitós.

Aquest edifici primitiu data del 1065. La restauració més notable va ser al segle XVIII, tot i que han existit altres anteriors i posteriors. Tant l'absis com tota la planta són romànics.

En els primers anys del segle XI, hi ha constància de l'existència d'una torre construïda al llarg de la Vall d'Aiguasma, nom antic del riu que baixa del castell de Guanta.

En un document de l'any 1065, ja apareix l'existència de la capella. L'any 1113, el senescal Guillem i els seus fills van fer donació de l'església i del cementiri de Sant Fruitós a Santa Maria de Solsona.”