Dolmen de Serra Cavallera – Sentmenat / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sentmenat, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Prehistòrica - (2700 a.C.)

Protecció: Ho desconeixem

Estat:

A causa d'excavacions incontrolades, que varen descalçar les pedres, l'any 1977, el dolmen va caure. Va ser restaurat entre els anys 2006 i 2007.

A hores d'ara, és “viu” de miracle. Unes furioses ventades que varen assolar recentment aquestes contrades, varen abatre sense cap mirament un bon grapat d'arbres de mides considerables.

Un parell van caure a banda i banda d'aquest monument, sense que miraculosament el toquessin.

Hi hem accedit en dos dies diferents, per dues rutes oposades:

• La primera ruta:

Ens hem dirigit a Can Vinyals, una urbanització de Sentmenat, situada al nord i separada,  d’aquesta població. En un punt localitzat a 41 37 32.9 02 06 59.6,  que al mapa de Google identifiquem com un dels extrems del carrer La Llosa, hi ha una sortida per on cal continuar. És un camí encimentat, que presenta una endimoniada pujada (*).

No som pas especialistes en el tema però, ens atreviríem a dir que el desnivell és superior al 25 % o potser més. No ho havíem vist mai, encara. Durant aquesta “escalada”, deixem a mà esquerra un gegantí dipòsit, que suposem que és d'aigua.

Havent-hi pujat a peu, aquesta pendent, estreteta i que no deu tenir més de dos-cents metres de recorregut,  ens ha fet esbufegar de valent ... Una vegada a dalt, a peu pla, tot i que el camí que ara és de terra, encara continua, a ben poques passes, a la dreta, hi ha l'inici d'un evident corriol  (aproximadament a 41 37 37.2 02 06 54.6). Al terra hi ha, ajaguda, una pedra de notables dimensions. No hi ha cap indicació.

Però, si hi ha sort, sobre aquesta pedra gran, hi veureu unes petites fites confeccionades amb gràcia (veure foto).

Cal continuar per aquí, pujant al marge, entrant al bosc, dos minuts a peu, i ben aviat trobareu el dolmen.

(*) Si algú s'atreveix a pujar-hi amb cotxe (4x4), si el vehicle és petit, pensem que a dalt, es pot donar la volta, si es vol després baixar pel mateix lloc. (No és cap invitació. Al contrari. Pensem que és una maniobra agosarada. Millor a peu).

• La segona ruta:

A la pàgina web del Castellet de Guanta hi trobareu la descripció de la ruta per accedir a aquest dolmen des d'aquella contrada.

Localització: N 41 37 38 E 02 06 56 – Altitud: 396 m. La posició que assenyalem al mapa és aproximada. La lectura que ens facilita el navegador, sense decimals, juntament amb que al mapa de Google no es distingeixen gens aquestes pedres, fan de mal situar aquest dolmen.