Capella de Sant Martí de Pascol – Caldes de Montbui / Vallès Oriental

Situació: En terrenys de Caldes de Montbui, al paratge conegut com a Muntanya del Farell.

Època: Preromànic - Segle IX - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: Ho desconeixem.

Estat: Ruinosa. Abandonada. No és accessible lliurament. Pràcticament passa desapercebuda. Hem aparcat una mica abans d’arribar, on hem pogut. L'envolten uns habitatges. Fa l'efecte que hi viuen. També hi ha unes gàbies amb gossos cridaners.

Altres noms: Sant Martí de Ravinno - Sant Martí del Pasqual - Sant Martí de Rovinyó - Generalitat de Catalunya *

Accés – Visitada el 14/08/2019:

0Punt d'inici: Un lloc, PK nº 0 de la carretera BV-1243 (Carretera de Caldes de Montbui a Sant Sebastià de Montmajor) situat a 41 38 31 02 09 35.7 Hi ha uns indicadors: Sant Sebastià de Montmajor i Càmping el Pasqualet. En aquesta direcció continuarem.

1 – En un punt a tocar del senyal del PK nº 3, situat a 41 38 30.3 02 08 32.7  abandonem aquesta carretera, entrant a un camí de terra per on circularem durant uns quatre cents metres aproximadament i aparcarem tot seguit, continuant el camí a peu. L'edificació ja és visible.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Agost 2019):

“ Descripció

Del km 2,3 de la carretera de Caldes a Sant Sebastià de Montmajor surt una pista forestal que mena (300 m) al Pascol, mas al que pertany la capella.

És una capella d'una nau i absis semicircular.

La nau està coberta amb encavallada de fusta tapada per una volta de maó pla.

L'absis, cobert amb volta d'un quart d'esfera.

Tenia una finestra que actualment està tapada.

Es pot veure dues etapes constructives, la primera és gairebé tota la nau i l'aparell és d'opus spicatum al mur sud; la segona, és la resta de la nau i l'absis i el parament és de pedres en filades horitzontals molt regulars.

La teulada és a dues aigües i té contraforts laterals.

Aquesta capella apareix documentada per primera vegada l'any 1093.

Apareix amb el nom de Rovinyó fins al segle XVIII, llavors canvia el nom per el dels propietaris del mas al que pertanyia, els Pasqual.

Es tenen documentades reformes als anys 1775, 1808 i 1860.”