Castell de Cabrera – Santa Maria de Corcó / Osona

I T I N E R A R I

L'itinerari és pràcticament el mateix, tant per anar al Santuari de Santa Maria de Cabrera, com per anar al Castell de Cabrera.

Situació: En terrenys del terme municipal de L'Esquirol (Osona) – Barcelona.

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Escasses restes. Pràcticament sols hi ha el basament de la torre. Lliurament accessible. Les vistes als voltants son precioses.

Accés - Visitat el 09/08/2008:

Procedents de Vic, i circulant per la carretera C-153 en sentit Rupit, deixem enrere els pobles de Roda de Ter i Santa Maria de Corcó, i entre el PK 21 i 22 d’aquesta carretera, a mà esquerra, trobem un trencall ( 42 03 04 02 23 32), on hi ha un petit cartell indicant per anar a Sant Julià de Cabrera i, i al Santuari de Cabrera.

Seguirem ara per una estreta carretera asfaltada. Passarem pel nucli de Sant Julià, on hi ha una bonica ermita romànica del segle XI. Aviat trobarem un altre trencall a la dreta, degudament senyalitzat, invitant-nos a seguir cap a Cabrera.

El recorregut ara discorre per l'interior d’una espessa arbreda. Al cap, la carretera es transforma en pista de muntanya, per on circularem sense dificultat.

Finalment, i al cap d'uns 7,9 km. des de la carretera general, arribem a sota mateix d’un empinat turó. A la dreta hi ha una esplanada disposada per aparcar còmodament els vehicles (42 04 15 02 24 33).

Per unes empinades escales (*) accedirem, no sense esforç,  a la planura superior on es troba el Santuari de Cabrera. Al costat hi ha una hostatgeria on s'hi fan menjars (A baix, un cartell informava que obren els diumenges. Avui, dissabte, estava obert, suposem, per ser mes de vacances).

Des del davant de la porta del Santuari, al fons, es veu una petita creu. Cal dirigir-se cap allà i seguir, sense cap problema, per l'estreta llengua de terra, que amb boniques panoràmiques a banda i banda, es dirigeix al fons, cap a les restes del castell de Cabrera, presidides per una senyera.

(*) Alternativa: Segons ens ha informat un anònim visitant, si continuem, a peu, per la pista que hi al lloc on hem aparcat, al fons, a l'esquerra, també arribarem al Santuari.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Octubre 2012):

“ Descripció

Resta la base d'una torre rodona i d'un mur a l'extrem del pla de Cabrera on hi ha el Santuari de la Mare de Déu de Cabrera.

Castell termenat. Documentat el 952.”

Curiositat natural: Llocs amb encant

Als sols efectes de que el Castell de Cabrera pertany al terme municipal de Santa Maria de Corcó-L'Esquirol, exposarem a continuació dades d'un lloc encisador:

La Foradada.

Tot i que aquest paratge no està gens a la vora d'aquest Castell, el documentem en aquesta pàgina com a referència, donat que el camí d'inici que descriurem a continuació, comença a Cantonigròs, també entitat de població del ja citat municipi de Santa Maria de Corcó-L'Esquirol.

L'itinerari com ja hem dit, comença a Cantonigròs, en un lloc situat a les coordenades N 42 02 28.50 02 24 12.81, una mica més endavant de la cruïlla dels carrers Reial i el Camí de Foradada, al costat d’un camp de fútbol.

En aquest lloc s'inicia un camí sense asfaltar, no transitable amb vehicles a motor, que en una mitja hora, tot xino xano,  ens situarà als peus de la cascada de la Foradada.

Com és lògic, durant l'estiu aquest lloc està bastant concorregut ...