Santuari de Santa Maria de Cabrera – L’Esquirol / Osona

Valoració: 3 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


L'itinerari és pràcticament el mateix, tant per anar al Santuari de Santa Maria de Cabrera, com per anar al Castell de Cabrera.

Situació: En terrenys de L'Esquirol, població i municipi del mateix nom, a la comarca d’Osona (Barcelona)  

Època: Segle XII – Obra Popular - Aquest santuari ve a substituir l'antiga capella de Cabrera esmentada al 1144 i que fou renovada a mitjans del s. XIII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. A la planura superior on es troba el Santuari de Santa Maria de Cabrera, al costat hi ha una hostatgeria on s'hi fan menjars (A baix, un cartell informava que obren els diumenges. Avui, dissabte, estava obert, suposem, per ser mes de vacances).

Altres noms:

Accés – Visitada el 09/08/2008:

Procedents de Vic, i circulant per la carretera C-153 en sentit Rupit, deixem enrere els pobles de Roda de Ter i Santa Maria de Corcó, i entre el PK 21 i 22 d’aquesta carretera, a mà esquerra, trobem un trencall ( 42 03 04 02 23 32), on hi ha un petit cartell indicant per anar a Sant Julià de Cabrera i, i al Santuari de Cabrera.

Seguirem ara per una estreta carretera asfaltada. Passarem pel nucli de Sant Julià, on hi ha una bonica ermita romànica del segle XI. Aviat trobarem un altre trencall a la dreta, degudament senyalitzat, invitant-nos a seguir cap a Cabrera.

El recorregut ara discorre per l'interior d’una espessa arbreda. Al cap, la carretera es transforma en pista de muntanya, per on circularem sense dificultat.

Finalment, i al cap d'uns 7,9 km. des de la carretera general, arribem a sota mateix d’un empinat turó. A la dreta hi ha una esplanada disposada per aparcar còmodament els vehicles (42 04 15 02 24 33). Deixarem el cotxe aquí, i ens posarem a caminar.

Per unes empinades escales (*) accedirem, no sense esforç,  a la planura superior on es troba el Santuari de Santa Maria de Cabrera.

(*) Alternativa: Segons ens ha informat un anònim visitant, si continuem, a peu, per la pista que hi al lloc on hem aparcat, al fons, a l'esquerra, també arribarem al Santuari.


Localització: N 42 04 24.0 E 02 24 28.1 – Altitud: 1.290 m.  


 Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2019):

“ Descripció

Església de nau única i sense absis.

 La façana es troba orientada a ponent i l'altar està situat a llevant; el presbiteri, a nivell de planta, es tendeix a realçar.

 L'interior cobert amb volta de canó amb l'imposta de l'arc marcada amb motllures, als peus s'aixeca el reracor.

El portal és adovellat i datat i amb quatre graons d'accés.

 Al damunt hi ha un òcul amb reixes de ferro i un símbol marià.

A la part de tramunta s'aixeca el campanar torre de quatre finestrals d'arc de mig punt i rematada per coberta en forma de punxa de ceràmica vidriada.

En aquest sector els murs són sostinguts per contraforts.

A la part de migdia s'hi adossa la rectoria. És construïda en pedra.

 L'estat de conservació és bo.

Notícies històriques

 Aquest santuari ve a substituir l'antiga capella de Cabrera esmentada al 1144 i que fou renovada a mitjans del s. XIII i que més tard es veuria enderrocada pels terratrèmols de 1427 fins que s'erigí el santuari actual entre els anys 1622 i 1641.

El campanar és posterior.

 El santuari custodiava una imatge de marbre del s. XIII que fou destruïda durant la Guerra Civil.

La casa dels ermitans fou refeta al s. XVII i ampliada al s. XII


*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: