Castell d’Alsamora – Sant Esteve de la Sarga / Pallars Jussà

I T I N E R A R I

Situació: Al llogaret d'Alsamora, nucli de població del municipi de Sant Esteve de la Sarga – Pallars Jussà (Lleida).

Època: Segle XI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: De l'antic castell, resta en peus una torre, la Torre d'Alsamora. Relativament ben conservada. No és accessible lliurament.

Accés - Visitat el 28/10/2007:

Procedents de Tremp, i circulant per la carretera C-13, en sentit Balaguer, trobem un trencall a la dreta, amb una indicació: Guàrdia de Tremp primer, i Sant Esteve de la Sarga, cap a on ens dirigirem.

Passada aquesta darrera població, a 3 km., trobarem Alsamora.

Hem aparcat còmodament en una petita placeta: N 42 04 52 E 0 43 46.

Descripció

De l'antic castell d'Alsamora destaca la torre que s'alça en una vall lateral de la Noguera Ribagorçana, sobre d'un petit poble que s'estén al seu costat.

És de planta circular i recoberta exteriorment, per la part baixa, per una construcció de forma irregular que devia ser el recinte del castell.

Aquesta torre, una de les més ben conservades de Catalunya, té una alçada total d'uns 30 m i un diàmetre exterior de 10 m.

L'interior està dividit en quatre pisos, el primer cobert per una falsa cúpula feta amb pedra tosca.

Damunt d'aquest nivell, a uns 4 metres d'alçada, hi ha oberta una porta adovellada orientada al nord, l'accés primitiu a la torre, i una obertura cap a ponent.

Per sobre encara es poden veure els senyals de dos pisos més.

A la part superior de la torre hi ha dues obertures de doble esqueixada orientades al sud i l'est.

El recinte que envolta la torre, d'uns 5 metres d'alçada, no sabem si correspondria a un recobriment de tot l'edifici, com en d'altres exemples conservats, o bé només un reforçament inferior.

Notícies històriques

El terme d'Alsamora és esmentat l'any 1038 formant part de l'alou de Fabregada, dins del sistema defensiu del terme del castell de Mur, construït en un punt avançat de la frontera i que el comte Ramon IV de Pallars donà a Bertran Ató.

Tenia relació visual amb els altres castells que controlaven el pas de Mont-rebei.

Al començament del segle XIX era titular de la jurisdicció d'Alsamora el baró d'Eroles.