Casa Forta de la Santa Creu – Artesa de Segre / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d'Artesa de Segre, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Lleida).

Algunes veus la situen més concretament, en terrenys de Folquer, entitat de població disseminada d'Artesa de Segre.

Època: No hem localitzat cap informació - (Patrimoni.Gencat).

• És una de les poques edificacions de les que no hem pogut trobar cap tipus d'informació. Les úniques dades de que disposàvem eren les coordenades de situació, extretes d'una pàgina de wikipedia.

Curiosament, quan al cap d'uns dies, hem tornat a buscar aquesta mateixa entrada a wikipedia, no l'hem pogut localitzar.

• Amb aquestes coordenades, el nostre navegador ens ha conduit amb precisió, al davant del camí d’accés a una masia d'Artesa de Segre,  anomenada Santa Creu.

Una vegada en aquest lloc, hi hem trobat al Sr. Josep, amb el que hem tingut el gust de parlar una estona.

• Ens ha orientat per poder anar a trobar les pedres supervivents de l'edificació que buscàvem, i a més, les d'una esglesieta. Ens ha comentat que efectivament manca informació sobre aquesta casa forta. Es veu que fins i tot, algunes veus posen en dubte la autenticitat d'aquestes restes.
  • Per altra banda, sembla ser, que per la gent d'aquesta contrada, sempre ha estat coneguda com “La Torre”.
  • Per rematar el tema, el que si que hem trobat a Internet és unes quantes fotografies, d'altres autors, entre elles una del senyor Isidre Blanc, que identifiquen fefaentment aquesta edificació.

Protecció: Ho desconeixem - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa, tot i que encara conserva dempeus les quatre parets, però sense sostre. Té una porta d'entrada adovellada. Es pot accedir lliurament a l'interior, però no és improbable que ens caigui qualsevol cosa pel cap.

Accés - Visitada el 04/03/2016:

Des d'Artesa de Segre hem enfilat per la carretera L-512 (Artesa de Segre / Folquer) en direcció a Folquer. Quan arribem a aquest llogaret (42 00 50.4 01 06 50.7), passat el PK nº 16, girem a mà dreta i continuem per la carretera C-1412-b.

Circulant per la carretera C-1412-b (Folquer / Gualter), en un lloc situat a 42 00 26.1 01 08 26.9, entre els PK 19 / 20, trobarem una sortida de la carretera, a l'esquerra, si circulem en el sentit anteriorment citat, amb un indicador: Santa Creu, i on comença un camí de terra que mena a aquest mas, tot i que no hi hem de pujar, si no cal.

Podem aparcar al començament d'aquest camí, tenint cura de no interceptar el pas d'algun dels tractors del mas.

Per arribar a l'edificació, que està força emboscada, cal creuar la carretera i localitzar-la pràcticament al davant. Hem de creuar per un  punt, on s'interromp la barrera de protecció de la carretera.

En l'època en que l'hem visitat, aquest mes de març, el terreny, sembrat, presenta un magnífic aspecte, un verd preciós.

Suposem que al veure la cara d'il·lusionats que fèiem per veure i "tocar" l'edificació, el sr. Josep ens ha permés, excepcionalment, trepitjar el sembrat per accedir-hi. Des d'aquesta pàgina, novament li agraïm la deferència.

En qualsevol cas (no n'entenem pas massa, no som pas experts ...), pensem que al mes de juliol o d'agost, quan ja es deu haver collit el gra, l'accés no hauria de comportar cap problema.

• A la pàgina web de Patrimoni.Gencat, no hi hem trobat cap informació (Març 2016).
  • L'estil arquitectònic d'aquesta casa és molt semblant a altres de Catalunya, que hem visitat i que tot seguit detallem:

Més coses

En el curt trajecte que separa el mas de la Santa Creu, de la carretera, s'hi poden trobar, molt emboscades, pujant, a mà esquerra, les restes molt malmeses d'una petita església romànica. No recordem ara si el sr. Josep ens va indicar el nom. En qualsevol cas, no el sabem.