Dolmen de Sòls de Riu – La Baronia de Rialb / Noguera

I T I N E R A R I

Després de visitar l’ església de Sant Girvés de la Torre de Rialb, hem tornat a entrar al camí perimetral que voreja el pantà i hem continuat circulant en sentit nord.

A ben poca distància, en un lloc situat a 41 59 00.9 01 12 04.1, hi ha una sortida d'aquesta carretera, a mà dreta, indicada (Àrea del Dolmen), que ens aboca a un camí de terra, perfectament transitable. Al cap de cent metres ja estem davant del dolmen i a continuació de l'ermita.

Al costat hi ha un imponent dipòsit de pedra de dos cossos. De moment, no hem trobat informació enlloc sobre aquesta peça. Una vegada hem descartat la possibilitat de que s'hagués pogut utilitzar per fer all i oli, mirarem d'obtenir informació al respecte.

Situació: En terrenys de la Baronia de Rialb, municipi de la comarca de la Noguera (Lleida).

Època: Prehistòrica.

Protecció: Ho desconeixem

Estat: Bo. Lliurament accessible.

Altres noms: l’Espluga dels Tres Pilars (Vikipèdia).

Accés - Visitat el 09/06/2014.

0 – El punt d’inici ha estat el llogaret de Gualter, 41 55 41.0 01 11 54.0, on hem visitat el Monestir de Santa Maria de Gualter, i des d’on hem enfilat per la carretera C1412-b, (Ponts – Tremp), en sentit nord, amb destinació a l’ església de Sant Girvés de la Torre de Rialb. Continuem.

Durant el proper recorregut per aquesta carretera C-1412-b es pot accedir a tocar de les aigües del pantà de Rialb per diferents sortides.

1 - Nosaltres hem pres la que trobem a tocar del PK 5,6 d'aquest vial (41 56 20.3 01 11 01.6) on hi ha una indicació (Ruta del Dolmen) i que es  dirigeix al camí perimetral que voreja el pantà, per on continuarem.

2 - Al punt situat a 41 58 53.1 01 12 02.3, hi ha una sortida a mà esquerra de la carretera que accedeix a un curt camí de terra, que enfilant-se suaument, ens situarà en una petita planura, entapissada d'herba, al davant de l'esglesieta. Aparcament.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google comporta l'emissió automàtica del següent

Altres: De la pàgina web de Vikipèdia, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2019):

“ Descripció

Consisteix en un típic megàlit fet amb grans pedres verticals cobertes per una gran roca que tenia la funció de monument funerari i que fou erigit fa més de quatre mil anys.

Les obres de canvi de l'emplaçament originari del dolmen de Solsderiu, que és com el va anomenar el seu descobridor i excavador mossèn J. Serra i Vilaró, van realitzar-se el març del 1999. Curiosament aquest dolmen ha aparegut citat posteriorment com l’Espluga dels Tres Pilars i d’aquesta manera apareix a les vitrines del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

Evidentment no es tracta d’una espluga, sinó d’una cambra dolmènica poligonal de 3 metres de longitud per 2,30 metres d’ample, que presenta un vestíbul amb dos muntants i una obertura superior. L'ortòstat de tancament es troba decorat a l’interior de la cambra per un gravat rupestre que presenta un soliforme.

El dolmen havia estat totalment excavat i havia ofert materials propis d’un sepulcre calcolític: una destral polida, una gran fletxa de peduncle i aletes, restes d’un vas de ceràmica llisa i restes de dos individus.”

Indrets propers: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

• L'Àrea del dolmen de Sòls de Riu, antigament denominat de Solsderiu, és un espai creat amb motiu de la construcció del pantà de Rialb, en territori de la Torre de Rialb, del terme municipal de la Baronia de Rialb, a la Noguera.
  • Es troba a la dreta del Rialb, al capdavall (sud-est) de la Costa del Molí de Guàrdia, un cop el riu ja s'ha marfós en el pantà de Rialb, a migdia de la carretera de Politg just a ponent del llarg viaducte que passa per damunt de la cua del pantà.
  • Es tracta d'un indret on es van emplaçar els monuments arquitectònics més importants del municipi que havien d'ésser anegats per les aigües del pantà un cop aquest funcionés a ple rendiment.
  • En definitiva, funciona com una zona de descans i un perfecte mirador de la recua del pantà per la banda en confluència amb el riu Rialb.
  • Des d'aquesta posició s'observa part de la vall del Rialb, el poble de la Torre i les serres de Politg.
  • Hi ha panells informatius turístics sobre la mateixa zona i el municipi.