Antiga presó d’Horta – Horta de Sant Joan / Terra Alta

I T I N E R A R I

Situació: A Horta de Sant Joan, vila i municipi del mateix nom, de la comarca de la Terra Alta (Tarragona).

Època: Segle XVI – Renaixement - (Patrimoni.Gencat) - Visitable.

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Restaurada l'any 1995. Actualment és la seu de l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan.  Els baixos havien hostatjat l’antiga presó d’Horta.

Altres noms: Casa de la Vila - (Patrimoni.Gencat). El Tambó - (Patrimoni.Gencat).

La trobarem a la plaça de l'Església.

Altres:

• De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de  Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Descripció

Conjunt d'estil renaixentista format per dos edificis contigus formant un angle i units per un cos que a la planta baixa defineix un porxo.

Aquest porxo està format per arcs de mig punt sobre columnes i pilastres de tipologia diferent.

La façana presenta els elements ordenats.

Els dos pisos superiors són separats per cornises motllurades.

El primer pis té finestres de llinda i brancals motllurats i una pintura mural al mig emmarcada per una motllura.

Al pis superior hi ha una galeria correguda de finestres més petites i d'arc de mig punt.

La cornisa és conformada per lloses de pedra tot formant motllures esglaonades coronades per gàrgoles. L'interior és tot reformat.

Es van fent restauracions puntuals.

Als anys 1990-1999 es va recuperar una finestra tapiada a la façana lateral i es van netejar les juntes dels carreus i els elements de pedra.

Al pis superior s'hi troba instal·lat el Museu Local.

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure fragments de text d’una pàgina web de la Diputació de Tarragona (Maig 2013):

“Descripció:

L'ajuntament és una construcció d'estil renaixentista que presenta dos edificis contigus formant un angle i units per un cos que a la planta baixa ens mostra un porxo.

Aquest porxo està realitzat per arcs de mig punt sobre columnes i pilastres de diferent estil.

Els dos pisos superiors estan delimitats per cornises motllurades.

Al primer pis hi ha finestres de llinda i brancals motllurats, i un mural de Ferran VII, situat al mig, que està emmarcat per una motllura.

Al pis superior s'observa una galeria correguda de finestres de mida reduïda i d'arc de mig punt.

La cornisa és formada per lloses de pedra formant motllures esglaonades rematades per gàrgoles. L'interior de l'edifici està tot reformat.

Notes històriques:

Els baixos de l'ajuntament, van ser restaurats el 1995.

A la part superior trobem una exposició que explica l'evolució urbana d'Horta i els elements arquitectònics més notables.

A la part inferior hi ha diferents troballes arqueològiques, entre les que destaca el paviment original de la sala, l'antic pou excavat en roca viva, una claveguera medieval de pedra i l'antiga presó d'Horta.

Aquest espai també s'utilitza per fer exposicions temporals.

Observacions:

A les golfes de l'edifici hi ha el saló de plens, presidit per una obra monumental de l'artista nord-americà Matt Lamb i als baixos hi ha l'antiga presó d'Horta.

• Teníem (I encara tenim) dubtes (raonables). Calia, com totes, etiquetar aquesta construcció. I ho hem fet com a “Casa forta ” (?), doncs no és una edificació militar, ni tampoc religiosa. Com a edificació civil no havia estat un palau (ni molt menys). Així doncs, l'hem “batejat” amb aquesta etiqueta.

A les afores d'Horta de Sant Joan hi trobarem:

Terra Alta : Veure en un mapa més gran.

Entre els molts llocs que cal veure d'aquesta vila , ens agrada fer esment dels següents:

Horta de Sant Joan medieval

Cal fer un passeig sense preses pels carrers d’època medieval del casc antic d’Horta de Sant Joan.

Casa del Delme

De la pàgina web de l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan, ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ CASA DE LA COMANDA
La Casa de la Comanda o del Delme és un palau renaixentista del segle XVI-XVII amb una galeria a la golfa i una garita en un dels seus extrems.

Actualment és una casa particular, però antigament en aquesta casa residia el comanador de lorde de l’Hospital, que tenia com a funció principal recaptar els tributs.

L’escut situat sobre la porta té a veure amb l’origen de l’últim comanador.”

Les Olles

Aquest bonic indret es documenta a la nostra pàgina web corresponent al Convent de Sant Salvador

Les Roques de Benet

Diferents vistes d'aquestes pedres

Durant el recorregut des d'Horta fins a l'area recreativa de la Franqueta, podrem gaudir d'algunes d'aquestes vistes

“ Les Roques de Benet, situades al centre de tot el conjunt de muntanyes i separades d’Horta per una gran plana, ens atreuen la mirada i són punt de referència de tot el territori.

Aquestes impressionants roques, són una de les formacions muntanyoses més característiques i emblemàtiques del Parc Natural. Les seves parets verticals de conglomerat s’aixequen gairebé 300 m i cauen a plom sobre un sòcol calcari.

El seu nom originari, Bene, és àrab i ja està recollit a la carta de poblament cristià del segle XII.

El camí per pujar-hi està indicat i és apte per a tothom que tingui una mínima forma física. Des del cim a 1013 m, gaudim d’una visió a vol d’ocell fantàstica de tota la plana que tenim al davant i de les muntanyes que l’envolten.

En un dia clar es poden veure els Pirineus a l’horitzó.”

• De la pàgina web de Pat.mapa ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“Descripció

Les Roques de Benet és un conjunt de blocs monolítics de roca conglomerada, formant un massís visible des d'una gran part de la Terra Alta, ja que, al trobar-se a la zona dels Ports de Tortosa-Beseit, té una alçada de 1020 m. Les parets verticals de les roques tenen més de 200 m d'alçada.

Per accedir-hi, des d'Horta de Sant Joan, (*) s'ha de seguir la carretera T-334 en direcció a Arnes; a la cruïlla amb la carretera T-330 seguir també en direcció a Arnes fins trobar el desviament cap als Ports, a l'esquerra de la carretera; es tracta de la pista que porta a la zona recreativa de la Franqueta i a les Roques de Benet; seguir aquesta pista durant 5 km fins trobar un camí a l'esquerra, a la Cruïlla de les Eres; seguir el camí que puja fins al Coll de Membrado, al pk 2,1 de la pista, es troba un senyal pintat a la paret que indica l'inici de la senda que porta a les Roques.

La pujada és molt difícil, amb forta pendent i en llocs molt estrets. S'ha de caminar durant 30 minuts aprox.

Dalt de les Roques, en el seu tram d'arribada, hi ha les restes d'un mur 1,36 m de gruix i uns 7 m de llarg, amb un portal de pedra tallada i escairada, i les pedres es presenten lligades amb argamassa. Probablement correspongui a la muralla del castell sarraí. A continuació es troba una construcció rectangular molt deteriorada.

Més al nord s'observen un conjunt de balmes de petites dimensions. A. Ferrer (1994) esmenta la troballa de ceràmica islàmica datada entre els segles XI-XII.

Massís de blocs monolítics de formes arrodonides situat a la zona dels Ports de Tortosa-Beseit.”

(*)  Un punt de referència: N 40 57 06 E 00 19 02 - Nota dels autors.