Torre del Prior – Horta de Sant Joan / Terra Alta

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d’Horta de Sant Joan, vila i municipi del mateix nom, de la comarca de la Terra Alta (Tarragona).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament, doncs està situada dins d’un terreny privat, tot i que és visible des de la carretera.

Altres noms: La Torre de Galindo - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 04/02/2013:

L'itinerari que hem fet és el mateix que el que ens ha permés arribar al Convent de Sant Salvador i que tot seguit reproduïm:

“Iniciem l'itinerari a la sortida d'Horta, al punt situat a N 40 57 05.98 E 00 19 02.28, d'on surt un carrer anomenat Costums d'Orta i on hi ha un indicador per anar al Convent de Sant Salvador.

Durant el proper recorregut anirem trobant indicadors que ens dirigiran sense problemes al Convent. La silueta de la muntanya de Santa Bàrbara, ens donarà en tot moment informació de la situació.

• A la darrera part del camí, en un lloc situat a 40 57 22.72 00 19 34.78, hi ha un trencall amb indicacions: per la dreta anirem al convent de Sant Salvador.
  • Si seguim recte, podrem arribar en primer lloc a la Torre del Prior, també coneguda com la Torre de Galindo i posteriorment a la zona fluvial coneguda com Les Olles.”

Des d'aquesta cruïlla fins arribar a la torre hi ha uns 800 metres.

Localització: N 40 57 45 E 00 19 48.50 – Altitud: 415 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

Edifici medieval, al peu de la Muntanya de Santa Bàrbara.

Es tracta d'una torre de planta quadrada i murs a base de carreus ben escairats i molt regulars.

Consta de planta baixa i pis.

La façana principal és orientada a llevant.

El sostre de la planta baixa és cobert a base de lloses de pedra de forma prismàtica llarga, sense cap tipus d'embigat de fusta, tot formant un arc extremadament rebaixat.

El pis superior és cobert a dues vessants amb lloses de pedra que suporten quatre arcs diafragma, sustentats per mènsules, tot definint una nau de volta de canó apuntat.

Sota la finestra es conserva una pica de pedra.

A la façana principal hi ha dues finestres, una d'arc sinuós i l'altra rectangular, mutilant parcialment les dovelles superiors i la clau de l'arc de mig punt que configurava l'accés primitiu.

Sobre aquesta clau hi ha un escut.

El coronament és format per una terrassa que conserva part d'un element defensiu, espitlleres i barbacana o lladronera, molt malmesa.

Notícies històriques

Torre defensiva que antigament presidia l'explotació agrícola dels domenges templers, emplaçada en un lloc estratègic del barranc de l'hort del Frare amb diverses fonts, sèquies, mines i sistemes arcaics de reg que s'han de remuntar a l'època medieval.

Per la seva sobrietat i alhora bellesa constructiva, s'ha de datar la torre en època templera, amb modificacions posteriors.

Pels voltants de la torre resten fragments de columnes cilíndriques i d'un arc.

El mas adossat no presenta cap element significatiu.

Molt a prop de la torre hi ha la font de l'hort del frare.”

Terra Alta : Veure en un mapa més gran.

Altres llocs interessants per visitar:

Els invitem a traslladar-nos a la nostra pàgina web del Convent de Sant Salvador, on documentem una sèrie d'indrets d'Horta de Sant Joan, força interessants.