Església de Sant Girvés de la Torre de Rialb – Baronia de Rialb / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: A tocar de les aigües del pantà de Rialb, a La Torre de Rialb, petita entitat de població disseminada de La Baronia de Rialb, poble i municipi del mateix nom a la comarca de La Noguera (Lleida).

Estat: Bon estat. Restaurada. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant mateix.

Accés - Visitada el 09/06/2014:

Hem iniciat el recorregut a Gualter, localitat on hem visitat el Monestir de Santa Maria de Gualter.

Tot seguit, hem continuat en sentit nord, per la carretera C-1412-b (Ponts – Tremp) des d'on es pot accedir a tocar de les aigües del pantà de Rialb per diferents sortides. Nosaltres hem pres la que trobem a tocar del PK 5,6 d'aquest vial (41 56 20.3 01 11 01.6) on hi ha una indicació (Ruta del Dolmen) i que es  dirigeix al camí perimetral que voreja el pantà, per on continuarem.

Al punt situat a 41 58 53.1 01 12 02.3, hi ha una sortida a mà esquerra de la carretera que accedeix a un curt camí de terra, que enfilant-se suaument, ens situarà en una petita planura, entapissada d'herba, al davant de l'ermita.

Localització: N 41 58 54.8 E 01 12' 05.1 – Altitud: 447 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2014):

“ Descripció

És un edifici de planta basilical, gairebé amb tres naus cobertes amb volta de canó (més alta i ampla la central) i acaben a llevant, totes elles, amb un absis semicircular.

La porta és d'arc de mig punt i s'obre a la façana sud.

Els absis laterals tenen una finestra de doble esqueixada, el central, en té dues.

A més, hi ha dues finestres en forma de creu, una a la façana de llevant i l'altre a ponent.

Els murs són llisos, sense ornamentació. L'aparell, de carreuons, és molt uniforme i les voltes són de formigó de calç i de pedruscall.

Es tracta d'una obra del s. XI que segueix els models llombards. Destaca, però, l'ús de la planta basilical dins d'un perímetre quadrat, ja que és una solució poc emprada. L'exemple més monumental a Catalunya és l'església del Monestir de Sant Pere de Casserres.

Notícies històriques

A la Catalunya Vella trobem una dotzena de capelles dedicades a Sant Gervasi, Sant Gervàs i Sant Gervís (variant del mateix nom).

Hi ha muntanyes que porten aquest topònim, cosa que dóna idea de l'antiguitat d'aquest nom.

La primera referència de Sant Girvís és de l'any 1200, a propòsit d'una donació del mas Caserra que feren Pere, prevere i la seva neboda Guillema. Signà el document Berenguer de Sant Gervasi. En els segles XVI-XVII no hi ha documentació d'aquesta capella cosa que fa pensar que ja no tenia culte.”

Altres llocs interessants per visitar:

Al municipi de la Baronia de Rialb, hi ha interessants rutes que permeten el gaudi, tant de boniques edificacions romàniques, com de meravellosos paisatges, a més de interessants restes prehistòriques.

Un d'aquest recorreguts és la ruta del Dolmen: (Informació extreta de l'Ajuntament de Baronia de Rialb).

baronia-de-rialb-la-ruta-del-dolmen

baronia-de-rialb-embassament-de-rialb-101016_503bis_0