Torre de Vivet – Esponellà / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: Al veïnat de les Caselles, en terrenys de Vilert, que a la seva vegada és una entitat de població d’Esponellà, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època: Segle – XIV – Obra popular - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. Restaurada. No és accessible lliurament, és dins d’una propietat privada.

Accés – Visitada el 21/10 /2017:

Estudiant la planificació d'aquest itinerari, vàrem determinar que el punt d'inici d'avui, podria ser ben bé un lloc situat entre els PK 11 / 10 de la carretera que al mapa de Google apareix identificada com a GI-554 (Vilert – Les Anglades)  - 42 10 23.3 02 49 31.0 – i cap allà ens vàrem dirigir amb la inestimable col·laboració del nostre TomTom.

Arribats a aquest lloc, vàrem abandonar aquesta carretera, prenent una sortida indicada: Les Caselles i Font de beu i tapa. A continuació vàrem creuar les aigües del riu Francolí mitjançant una passera inundable - (42 10 27.1 2 49 25.3). Una vegada a l’altra banda del riu, vàrem continuar per l'esquerra.

Finalment arribem a una cruïlla de camins (42 10 35.9 02 49 08.0) on hem de continuar recte, introduint-nos en un camí flanquejat per arbres a banda i banda. La Torre ja és perfectament visible al fons.

• La torre està situada dins d’una finca de propietat privada. En aquest cas, a l'arribar al lloc, vàrem tenir la fortuna de trobar-hi dos joves, fills dels propietaris d’aquesta masia, als quals vàrem demanar autorització per poder prendre unes quantes fotos.

Varen accedir sense destorb a la nostra petició, fet que ens va permetre prendre les fotografies que il·lustren aquest petit reportatge. Fins i tot ens van oferir veure l'interior de l'ermita de la Trinitat, la capelleta d'aquest mas.

Des d’aquesta pàgina els hi agraïm de nou les seves atencions, saludant-los molt cordialment.

Localització: N 42 10 40.2 E 02 49 05.5- Altitud: 102 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2017):

Al veïnat de les Caselles es troba la Torre de Vivet.

Està formada per un cos central amb diversos cossos annexos.

Tot el conjunt ha estat molt modificat en la última restauració.

El cos principal és de planta rectangular amb tres crugies i tres plantes.

La teulada és a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal.

Les obertures estan emmarcades amb pedra i amb ampits motllurats.

A la part més occidental d'aquesta façana hi ha un cos annex de planta baixa i un pis, amb teulada a doble vessant amb el carener perpendicular al de l'edifici principal.

A la façana oest hi ha un contrafort i una antiga porta d'entrada amb arc de mig punt adovellada.

Al costat est hi ha una torre de planta circular adossada.

Al nord-est de la masia s'hi troba l'ermita de la Trinitat, que té una porta de llinda arquejada amb la data "1650" inscrita.

La masia havia estat un mas senyorial medieval.

A partir del segle XIV es documentada la família Corts que va ser propietària de la casa fins l'any 1601 quan mor Montserrat i la deixa en herència a la seva filla Magdalena, casada amb Jerònim de Palol.

Més endavant passà a mans dels Vivet, els Códol, els Travy i, finalment, els Pozo.

• A la pàgina web de la Generalitat de Catalunya * es qualifica aquesta edificació com una “Masia fortificada”. A efectes de classificació a les nostres pàgines, ho farem amb l'etiqueta de “Torres” donada la rellevància d’aquesta construcció.