Església parroquial de Santa Maria de Vilert – Esponellà / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: A Vilert, entitat de població d’Esponellà, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època: Segle – XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció:  BCIL - Generalitat de Catalunya.*

Estat:  Bo. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 21/10 /2017:

(0) -   Punt d’inici: Hem accedit a la localitat de Vilert per un lloc (42 10 24.2 02 49 15), a tocar del PK nº 11 de la carretera que a Google Maps s'identifica com a GI-554 (Esponellà – Bàscara).

Hem aparcat tant aviat com hem pogut i després ens hem desplaçat a peu pels bonics carrers del poble, fins trobar l’església, qüestió aquesta que no comporta cap dificultat, donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2017):

“ Descripció

Església parroquial d'origen romànic, presenta a la part posterior un absis semicircular amb dues absidioles laterals.

A la banda dreta de la nau central s'hi va obrir una nau gòtica amb clau esculturada. A la façana principal la porta és d'arc de mig punt.

Durant la reforma del segle XVI s'hi va afegir un timpà gòtic.

El campanar és de planta quadrada amb finestrals per a les campanes a cada costat. És acabat amb una piràmide voltada per una balustrada.

Notícies històriques

En documents del segle IX del monestir de Banyoles s'esmenta en el lloc de Vilert el nom de "domus Santae Mariae".

Es pot assegurar que els monjos van construir en aquest lloc una capella o església dedicada a Santa Maria.

El lloc de Vilert i la seva església surt en altres documents dels segles X, SI i XII, tots ells relacionats amb el Monestir de Banyoles.

Durant els segles XIX i XV, a l'església només hi havia un altar i en el poble hi vivien tres clergues.

Durant el segle XVI es van realitzar importants reformes a l'església: es va aixecar un altar a Sant Pere i un altre a Sant Joan.

Es va comprar el reliquiari de la Vera Creu, calzes i copes de plata i gran varietat d'ornaments sagrats.