Torre de Sant Dionís – Salt / Gironès

Situació: A Salt, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Altres noms: Masia de la Farga - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 19/06/2016:

Senzill de localitzar, al carrer Sant Dionís nº 43, a Salt. Molt a la vora hi ha una plaça arbrada, on es pot aparcar còmodament.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Juny 2016):

La masia està formada per dos cossos rectangulars però concebuts com a un únic espai.

El parament es troba arrebossat i conserva alguns finestrals, a la façana principal, adintellats i un altre amb llinda plana decorat amb un arc conopial.

A l'angle sud-oest hi ha adossada una torre, de planta quadrada, de 5 per 5,5 metres, disposant de planta baixa i tres pisos, amb una alçada de 15 metres. Disposa de diverses espitlleres, tant al primer com en el segon pis. Al tercer pis hi ha finestres emmarcades amb carreus, on es conserven els permòdols per a mantellets.

La masia, coetània amb la torre, ha estat molt modificada en època moderna i contemporània.

Notícies històriques

Es desconeixen aspectes històrics de l'edifici, llevat que al segle XVIII hi funcionà una farga d'aram.

Aixecat probablement als segles XIV-XV, es tracta d'una masia que posseeix un accentuat caràcter de fortificació amb una torre de defensa.”