Mas Bru – Girona / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Domeny, una entitat de població dividida entre els municipis de Girona i Sant Gregori, situada al nord-oest de la ciutat de Girona, a la comarca del Gironès - (Girona).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment no presenta pas mal aspecte. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 04/06/2016:

Ens hem dirigit a la perifèria de Girona, a un punt (41 59 23.1 02 47 53.7) del carrer que al mapa de Google s'identifica amb el nom de Roberto Bolaño Àvalos, sense que presenti cap particularitat especial, llevat de ser un ampli passeig.

En aquest punt hem aparcat el cotxe i ens hem disposat a caminar dos minuts a peu.

Tots seguit ens hem dirigit cap el camí de terra, que apareix al davant nostre. Uns xipresos flanquegen el començament d'aquest camí.

Ja dins del camí, presenta aquest panorama.

Darrera part del camí, ben planer i fàcilment identificable. Aquí el veiem abans d'entrar a l'arbreda que envolta aquesta edificació.

Després hem fet una volta pel perímetre exterior d'aquesta edificació.

Tot seguit us oferim el  M A P A de l'itinerari.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

“ Descripció

Masia amb diverses edificacions que compta amb dues torres defensives, una a al sud-oest de l'edifici principal i una al nord de la masoveria.

Els edificis d'habitatge no disposen de particularitats arquitectòniques destacables, essent d'obra popular. El mas principal possiblement ha estat objecte d'importants reformes en època contemporània.

La torre que es situa al sud-oest del mas és de planta quadrada, aproximadament de 6 metres de costat, de tres pisos i sotacoberta.

El parament és de maçoneria de pedra petita, amb cadenat de carreus a les cantonades, no destacat en els angles.

La factura és pròpia d'entre els segle XV i XVI. Destaquen els diversos elements defensius que incorpora, especialment la garita de planta circular, a l'angle sud-oest, ubicada sobresortit del tercer pis i amb diverses finestretes i espitlleres.

En el coronament hi ha merlets de mantellet, amb permòdols conservats, a tot el perímetre, la majoria tapiats. A la façana oest hi ha una finestra espitllerada, al segon pis; la resta de façanes no han pogut ser observades però possiblement presenten també elements defensius.

La torre situada al nord de la masoveria és de planta baixa i dos pisos, amb cadenat cantoner i de factura similar a l'altre torre. S'han observat dues espitlleres a la planta baixa i primer pis de la façana oest i una a la façana nord. Totes les finestres que presenta han estat obertes amb posterioritat a la construcció de la torre, en època contemporània.

Notícies històriques

A l'edifici hi ha algunes construccions annexes de principis del s. XIX, obra de l'arquitecte Rafael Masó. En el interior de la casa també hi ha dissenys del mateix arquitecte.”