Torre de Can Sitjar – Salt / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Salt, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Manté l'estructura en peus. No és accessible lliurament. No sembla que es faci servir, exteriorment està bastant abandonat. Un cartell avisa de perill d'esfondrament.

Altres noms: Masia de Can Sitjar - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 19/06/2016:

Dins de Salt ens hem dirigit a un punt situat a 41 58 01.7 02 47 19.4, a la confluència dels carrers que al mapa de Google s'identifiquen amb el nom d'avinguda de la Pau i carrer Sitjar, continuant per aquest darrer carrer fins un lloc proper situat a 41 57 51.7 02 47 29.7 , on girarem a l'esquerra. Aquí hi ha indicada la ubicació d'un centre de jardineria: Jardineria Sitjar.

Hem aparcat en aquest lloc.

L'edificació que busquem està al darrere d'un tancat de filferro, que no impedeix la seva contemplació.

No estarà de més la confecció automàtica d'un M A P A d'aquesta part del recorregut.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Juny 2016):

Descripció

Construcció rural de planta quadrangular amb pati interior i una antiga torre de defensa ocupant un costat.

Adossats a l'edificació principal hi ha diferents cossos annexes i també una galeria.

El conjunt queda tancat, en part, per un mur que presenta una portalada emmarcada amb carreus i que dóna accés a l'interior.

El cos principal es desenvolupa en planta baixa, pis i golfes. La coberta és de teula àrab a una vessant i la majoria d'obertures són emmarcades amb carreus de pedra ben tallats. A la part posterior hi ha algunes espitlleres.

La torre és de planta rectangular, amb una coberta de teula àrab a dues vessants. A la part superior de les dues façanes perpendiculars al carener hi ha dues petites obertures amb arc rebaixat. El conjunt és de parets portants de maçoneria, amb carreus a les cantonades. Les cantonades presenten restes d'arrebossat.

Separada del conjunt hi ha una petita construcció de planta quadrangular, parets portants de maçoneria amb carreus a les cantonades i coberta de teula àrab a dues vessants.

El bigam de la coberta és de tirada doble, paral·lel a la façana principal, descansa sobre una jàssera central suportada per una jàssera lleugerament deformada i un tac de fusta per donar inclinació a la coberta.

Notícies històriques

Actualment l'edifici es troba inclòs dins el Catàleg d'edificis a protegir annexe al Pla General de Salt, aprovat el 6-4-87.

No s'ha localitzat documentació que es remunti als segle XIII o XIV, però si que es coneixen documents amb referència a la masia o domus dels segle XIV i XV, quan fou probablement propietat dels Sitjar, que li donaren nom, destacada família de Girona.

En el setge de Girona de 1469 el mas va servir de plaça forta per les tropes del Duc de Lorena.

Al segle XVI la casa va ser objecte de diverses reformes.”