Santuari de Santa Maria de Quadres – Isòvol / Cerdanya

Situació: A Isòvol, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya.

Tot i que el poble d'Isòvol conserva la capitalitat del municipi, l'ajuntament es troba al poble d'All.

Estat: Bo. No és accessible lliurament. A dia d'avui (9 de Novembre 2018), a tocar d’aquesta església, hi ha un restaurant.

Accés – Visitada: 09/11/2018.

0Punt d’inici un lloc situat a 42 23 18.4 01 49 51.9 , això és, una cruïlla que trobem entre els PK 190/191  de la carretera N-260, des d'on continuem per una carretera indicada: Ermitatge de Quadres. A uns 400 metres girem a mà esquerra.

M A P A d’aquet petit recorregut des del punt 0 al punt 1 - 500 metres.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2018):

Església d'origen romànic, però molt ampliada el segle XVIII.

D'una nau amb volta de canó, tancada per un absis semicircular llis.

L'espadanya és petita, amb un sol buit que dona cabuda a una campana.

Els murs són construïts amb parament de carreus ben tallats, i es corresponen al segle XII.

També trobem una finestra doble esqueixada i un arc monolític a primer terme de la nau, sobre un sòcol de filades de carreus (objecte d'una excavació recent).

En l'absis es veu com canvia la fàbrica: hi ha carreus poc treballats en el basament i més amunt són còdols o pedra i morter.

A causa de les riuades va anar quedant cada cop més enfonsada, cosa que va fer que es construís una de nova més elevada.

El recinte del santuari tenia una portalada ornamentada amb motius escultòrics molt semblants als de la porta de l'església de Ger, que és del 1740. A l'últim quart del segle XX la portalada va ser adquirida per un particular i traslladada a Ventajola.

Notícies històriques

"Sancta Maria de Quadris" era als segles XIII-XIV una "domus hospitalis" (capella d'un hospital o hospital de viatgers).

La talla romànica de la mare de Déu va ser cremada l'any 1936.

D'origen romànic (s.XII), el temple va ser modificat a la fi del segle XVIII.

A la pràctica, s'hi superposen 2 edificis sencers: el del s.XII (soterrat com a conseqüència de successives riuades del riu segre), i el del segle XVIII.

A escassos metres s'ha construït un allotjament i un restaurant amb terrasses, per part d'un particular.

Realitzat informe dels Agents Rurals al respecte l'any 2012 aproximadament. “