Església de Sant Pere – Isòvol / Cerdanya

I T I N E R A R I

Situació: A Olopte, entitat de població d’Isòvol, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Altres noms: Església de Sant Feliu - Generalitat de Catalunya. *

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret.

0 - Punt d’inici: Un lloc - 42 23 32 01 48 51 - situat a la confluència de la carretera GIV-4032 amb el carrer que a Google Maps s'identifica com a carrer de l'església.

Hi ha una indicació per continuar cap a l'església.

1 – Una mica més endavant aparquem a  42 23 32.65 01 48 48

2 – Trobarem l'Església a – 42 23 30 01 48 48 i continuarem a peu els pocs metres que ens separen del nostre objectiu.

La introducció de les dades anteriors en un mapa de Google, comporta l'emissió automàtica del següent

M A P A del recorregut.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2018):

“ Descripció

Sant Pere d'Olopte està situada a la part més enlairada del poble, al costat del recinte del cementiri.

La construcció és d'una nau, amb cossos afegits a banda i banda, coberta amb volta de canó apuntada, capçada a llevant per un absis semicircular que apareix quasi com una torre per la seva alçada, que ve donada pel desnivell del terreny.

Sota el ràfec presenta un fris de dents de serra sostingut per petites mènsules amb figuració humana i animal.

Hi ha una finestra quasi centrada de doble esqueixada a l'absis i dues més del mateix tipus al mur de migdia on també s'obre la portalada amb decoració escultòrica.

Aquest és l'element més rellevant i presenta la singularitat d'estar formada per cinc arcs en gradació lleugerament apuntats.

Dos dels arcs estan sustentats per columnes amb capitells decorats força erosionats.

Als brancals apareixen quatre caps barbuts. L'angle aixamfranat de l'arquivolta exterior és recorregut per relleus d'elements figuratius i vegetals. Al capdamunt de la porta han subsistit tres mènsules, la central amb la representació d'un atlant.

Amb la restauració es va enderrocar la rectoria adossada al frontispici i es va recuperar l'antiga espadanya inacabada que ocupa tota la llargada del mur.

El campanar actual de torre amb coberta piramidal s'alça sobre l'absis.

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya es conserva la talla romànica de la Mare de Déu d'Olopte.

La parròquia consta de l'any 839. Inicialment era dedicada a sant Feliu.

La seva església reconstruïda, conserva l'absis i la portalada originals (restaurada per la Generalitat).