Església de Santa Maria d’All – Isòvol / Cerdanya

I T I N E R A R I

Situació: A All, entitat de població d’Isòvol, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya.

Accés – Visitada: 26/10/2018.

Senzill de localitzar. La trobarem al carrer Escaleta que a la vegada desemboca al carrer Major. Aparcament al davant.

Localització: N 42 23 52.3 E 01 50 19.0 – 1.094 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2018):

L'església de Santa Maria es troba en mig del petit nucli d'All, situat al nord d'Isòvol.

Construcció d'estructura romànica d'una nau de planta trapezoidal que s'eixampla vers l'absis semicircular orientat a llevant.

L'absis presenta una finestra de doble esqueixada lleugerament descentrada i un fris amb mènsules, algunes d'elles amb decoració.

La coberta de volta de canó va ser substituïda per coberta de bigues i cel ras.

Al costat de tramuntana va ser ampliat amb posterioritat amb tres capelles i la sagristia prop de l'absis.

Destaca la portalada de migdia del segle XIII, flanquejada per dues finestres de doble esqueixada, de tres arcs en gradació profusament decorada.

La segona arcada és sostinguda per dues columnes amb capitells i bases amb figuració humana i animal.

L'arquivolta interior està decorada amb boles, la central amb fullatges i l'exterior amb motius geomètrics i motius figurats a tota l'aresta aixamfranada que es prolonga en els brancals. Sembla ser, per les mènsules conservades, que hi havia una galilea en aquesta façana.

La torre campanar de planta quadrada adossada al costat de de llevant del mur de migdia, presenta diverses fases constructives

Dues imatges romàniques policromades, la Majestat i la Mare de Déu, procedents d'aquesta església actualment es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

El lloc era esmentat ja el 839 en l'Acta de consagració de la Seu d'Urgell.

L'Església de Santa Maria correspon a la parròquia d'All.”

Altres pàgines:

• Ajuntament d’Isòvol - Tot i que el poble d'Isòvol conserva la capitalitat del municipi, l'ajuntament es troba al poble d'All.