Refugi antiaeri de la Garriga – Garriga / Vallès Oriental

I T I N E R A R I

Situació: A la Garriga, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Oriental (Barcelona).

Època: Segle XX - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo - VisitableAjuntament de la Garriga.

Altres noms: Refugi antiaeri de l'estació.

LocalitzacióEntradaN 41 41 04.9 E 02 17 20.5 - Altitud:  261 metres.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació: ( Febrer 2020).

“ Descripció

El de la Garriga és un refugi excavat directament a la roca natural, i amb més de 100 metres de galeries subterrànies.

La visita al refugi, a través de la informació aportada per un mòdul exterior, dels punts d'àudio situats a l'interior - que, entre d'altres, reprodueixen converses entre personatges de l'època o fins i tot un bombardeig -, i de les explicacions del guia acompanyant, us oferirà, en uns 45 minuts, una panoràmica àmplia del desenvolupament de la guerra a la rereguarda catalana i de l'angoixa i la por que portaren a construir milers de refugis a tot Catalunya.

Notícies històriques

El dia 29 de gener de 1939 va salvar la vida de nombrosos garriguencs, en un bombardeig mortífer, que causà un mínim de tretze morts a la població i que, entre d'altres, destruí l'estació de tren, situada just al davant."

Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de la Garriga, el següent text:

“Situat just al costat de l’estació de tren, el refugi antiaeri de l’estació és el primer refugi museïtzat de Catalunya.”

“Es tracta d’un refugi excepcionalment ben conservat, excavat directament a la roca granítica, amb més de 110 metres de galeries.

El refugi va ser construït pel veïnat de la Garriga, l’any 1938, sota les ordres de la Junta de Defensa Passiva local i va servir per a protegir dels atacs aeris la població, especialment quan les bombes franquistes colpejaren mortíferament el municipi el dia 29 de gener de 1939.

És precisament l'angoixa i l'absurditat de la guerra el que pretén posar de manifest la recuperació del refugi antiaeri de l'estació: mitjançant plafons, elements d'àudio i amb un magnífic audiovisual, la visita al refugi us permetrà conèixer l'evolució del conflicte a Catalunya i, en concret, a la Garriga; la vida quotidiana a la rereguarda republicana; els estralls provocats pels atacs aeris franquistes; els treballs de protecció de la població de la rereguarda ...