Església parroquial de Sant Esteve – La Garriga / Vallés Oriental

I T I N E R A R I

Situació: A la Garriga, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Oriental (Barcelona).

Època: Segle – XVII - Barroc - Generalitat de Catalunya.*

Protecció - BCIL - Generalitat de Catalunya.*

Altres noms: Església parroquial de Sant Esteve i Escales - Generalitat de Catalunya.*

LocalitzacióN 41 41 06.8 E 02 17 10.3 - Altitud:  252 metres.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació ( Febrer 2020):

“ Descripció

Edifici religiós. Planta rectangular. Una sola nau amb capelles laterals entre les quals hi ha accessos, el del costat nord dóna a la galeria superior i l'oposat al baptisteri.

La tercera capella de l'ala nord té accés a la capella del Santíssim.

L'eix longitudinal és paral·lel a la nau central.

La portalada barroca de l'església, al capdamunt de la gran escalinata de pedra amb una decorativa balustrada, dóna a l'església un to molt solemne i de gran efecte.

Notícies històriques

La construcció de l'església o oriental, a la qual fou traslladada la mateixa advocació de l'antiga, Sant Esteve, és segons Josep Mauri i Serra la major obra col·lectiva realitzada pels garriguencs.

Iniciada el 1686, no s'obrí al culte fins el 1737, encara que no estava enllestida del tot.

El projecte de construir-la amb planta de creu llatina i cobert el creuer amb cúpula s'abandonà molt avançada l'obra i es canvià pel pla d'una sola nau amb absis circular.

El projecte sembla que era de Giralt Cerdà, mestre de cases, procedent de Gascunya però establert a La Garriga d'anys.

1685: s'adquirí el terreny.

1737: s'obrí al culte.

1883: es va refer la teulada i la volta.

1895: s'edificà la "capella fonda".

1926: es construeix l'escalinata.

• M O D E R N I S M E

La Garriga - El Passeig - Arquitectura d'estiueig

De la pàgina web de l'Ajuntament de la Garriga, ens complau extreure la següent informació:

Els canvis urbanístics, socials i econòmics més transcendentals de la història de la Garriga giren al voltant del Passeig.

El poble es va convertir, a finals del segle XIX, en pol d’atracció de la burgesia barcelonina, que hi trobava un ambient tranquil i agradable per a passar l’estiu.

El gran eixample d’estiueig, ple de grans torres burgeses, té en el Passeig el seu eix central.

Iniciat l’any 1878 i amb més d’un quilòmetre de llargada, encara avui el Passeig és el lloc ideal per fer un tomb tranquil·lament i capbussar-se de ple en el món relaxat i ple de luxes de la burgesia de fa 100 anys.

I alhora és el gran exemple de la transformació dels espais rurals històrics en nous espais urbanitzats, que responen a necessitats socials i econòmiques ben diferents.

La Garriga és Modernisme.

Però admirant i gaudint del Modernisme de la Garriga podem aprendre i descobrir molt més!

El patrimoni i l’estructura actuals de la Garriga estan marcats decisivament per l’estiueig.

L'arribada d'estiuejants va representar un canvi dràstic en el paisatge urbà del municipi, però també en el paisatge social.

Els rastres de l'urbanisme i l'arquitectura d'aquests anys són presents a tot el poble.

Art, arquitectura i natura es donen la mà en l'arquitectura d'estiueig de finals del segle XIX i el primer terç del XX.

Edificis eclèctics, modernistes i noucentistes us guiaran en un petit recorregut que us permetrà endinsar-vos en el món burgès de fa un segle.

Algunes imatges del Passeig.