Capella de Santa Maria del Camí – Garriga / Vallès Oriental

I T I N E R A R I

Situació: A la Garriga, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Oriental (Barcelona).

Estat: Bo – Situada dins d’una finca de propietat privada, no és accessible lliurament, tot i que és més o menys visible, des del carrer, a través de la vegetació que l'envolta.

Altres noms

• A 80 m autovia de la Ctra. N-152 - Km 35,7 - Generalitat de Catalunya.*

Localització –  N 41 40 15.7 E 02 17 11.1 - Altitud:  261 metres.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - ( Febrer 2020):

“Descripció

La capella de Santa Maria del Camí de dins la finca de Can Terrers, molt a prop d'una vil·la romana, era el temple d'un antic cenobi fundat al segle X del qual no en queda cap més resta.

És d'una sola nau amb planta rectangular i absis també rectangular coberta amb volta de canó seguit lleugerament apuntat.

L'absis, orientat a llevant, presenta una sola obertura de doble esqueixada.

A la façana de migdia destaca el portal de dos arcs en gradació entre els quals hi ha una arquivolta de secció circular decorada amb entrellaçat sostinguda per columnes amb capitells esculpits amb motius molt variats.

L'ull de bou de la façana de ponent i l'accés del mur de tramuntana són afegits tardans.

Conserva una làpida visigòtica decorada amb relleus re aprofitada com a llosa sepulcral al segle X amb la inscripció de l'epitafi de Quíxol, monja i germana d'Emma, abadessa del monestir de Sant Joan de les Abadesses.

Les primeres notícies documentals de Santa Maria del camí daten de 945.

En el seu interior es conserva un interessant document epigràfic.

Al costat d'un sarcòfag del segle XIII i en l'anvers d'una placa de marbre amb una estilització vegetal d'època visigòtica es llegeix el següent epitafi (traduït del llatí): "Ací reposa Quíxol, de bona memòria, consagrada a Déu i filla de Guifré, comte.

Que Déu la perdoni. Amén. La qual va morir 8 de les calendes de Març, de l'era 983; any de l'encarnació del senyor 945; anys 8, regnant Lluís, fill de Carles, rei."