Pont Vell – Vilaplana / Baix Camp

I T I N E R A R I

Situació: A les afores, a la part sud de Vilaplana, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Camp (Tarragona). A l'antiga carretera de Vilaplana a Reus.

Època: Medieval – Obra Popular - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès, inutilitzat.

Accés – Visitat el 21/04/2017:

El punt d’inici (0) - ha estat un lloc  (41 13 31.9 01 01 58.8), entre els PK 5 / 6  de la carretera TP-7013 - (Alforja / Vilaplana / La Selva del Camp), on prenem una sortida, en baixada, a la dreta de la carretera, si circulem en aquest sentit,  amb una indicació:  Pont Vell.

Cent metres més avall, trobem el pont. Hem aparcat al voral del camí.

Si introduïm les coordenades anteriors  en un mapa de Google, generem automàticament el següent M A P A del recorregut:

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Abril 2017):

En l'antiga carretera de Vilaplana a Reus, sota els Pineta, es troba el Pont Vell.

És d'un sòl ull amb arcada de mig punt, sobre el curs del torrent de les Grasetes.

El parament és de mamposteria amb reforços de carreus a l'arc.

Una làpida de granit ubicada sobre el pont diu "Aquí morí Francisco Mariné Aixalà, XIX de Novembre de 1766".

Es conserva part del mur de contenció del camí pel costat meridional, la resta del mur va ser derruït per fer el camí actual.

No es coneix amb certesa quin és el seu origen però possiblement és medieval.

Està construït sobre la calçada de l'antiga carretera de Reus.

La matinada del 23 de setembre de 1874 es va produir l'aiguat de Santa Tecla, que va variar el curs del riu de la Mussara, que fins aquella nit havia passat per sota de l'ull del pont; ara passa paral·lel pel cantó de llevant del pont.

A causa dels aiguats del 10 d'octubre del 1994 i dels treballs de construcció de la nova depuradora d'aigües residuals, l'estructura del pont ha quedat força afectada.”