Església de Sant Salvador de la Mussara – Vilaplana / Baix Camp

I T I N E R A R I

Situació: A La Mussara, un nucli de població deshabitat des de l'any 1959 i actualment en estat ruïnós, al municipi de Vilaplana, a la comarca del Baix Camp (Tarragona).

Època: Medieval – Obra Popular - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ruïna. Lliurament accessible, tot i que és força perillós fer-hi una incursió, doncs no és gens improbable que ens caigui qualsevol cosa pel cap.

Accés – Visitada el 21/04/2017:

Accessible per diferents itineraris segons procedència del viatger. En qualsevol cas, ens hem de dirigir al punt d’inici, que hem establert en un lloc (0) situat a 41 15 23.6 01 01 54.2, aixó és, a la confluència de les carreteres que a Google Maps s'identifiquen com a T-704 i TV-7093.

Continuarem per aquesta última carretera. Hi ha un indicador per dirigir-nos a la Mussara, situada a un 700 metres de distància.

Hem aparcat al davant.

La introducció de les dades anteriors en un mapa de Google, comporta l’emissió automàtica del

“ Descripció

Edifici reformat i ampliat a mitjan segle XIX amb incorporació de la torre del campanar, als peus a la dreta de la porta, d'arc carpanell, que data de la mateixa època.

La façana havia estat arrebossada, però l'estat actual deixa veure el parament de pedra, de carreuó i paredat de filada.

Sobre la porta, dos obertures circulars. Coberta de teula a dues vessants.

La part superior del campanar, polièdrica, és similar a les de les esglésies de la Febró i Colldejou.

Capçalera circular, amb l'altar elevat.

Interior molt malmès per actes de vandalisme, donat l'estat d'abandonament general - és l'únic edifici del poble que queda dempeus i dóna sopluig-.

Hi ha restes d'un temple gòtic sobre el qual es bastí l'actual, de caire popular, senzill.

Actualment, després de cinquanta anys d'abandonament, l'edifici es troba en estat de ruïna.

L'església parroquial de la Mussara o Almussara consta en un document de Celestí III, el 1194.

Probablement, sobre aquest temple romànic -similar al de Siurana- es bastiria un temple gòtic del que se n'aprecien alguns elements.

El temple, tal com ens ha arribat, s'hauria engrandit posteriorment, com fa pensar la data de 1859 que consta a l'arc de l'entrada.

De l'època gòtica podria ser la imatge de la Verge amb el Nen, que fou trencada el 1936, que es conserva actualment al Museu de Reus.

A mitjan segle XX el poble es va deshabitar, i l'església restà desafectada i buida.

La campana i el mobiliari es van traslladar al municipi de Vilaplana -des de 1961-.

A la dreta de la porta hi ha les ruïnes de l'antiga abadia, i a l'esquerra el cementiri. L'últim enterrament va ser en 1953. Sembla que hi fou sebollit el guerriller Cercòs, hi ha esteles. “

• És sorprenent la quantitat de fotografies d’aquesta edificació que apareixen a Google Earth.