Torre dels moros o del bosc de la perxa – Arbolí / Baix Camp

torre-dels-moros-arboli-101118_504

torre-dels-moros-arboli-101118_520bis

torre-dels-moros-arboli-101118_522

Situació: En terrenys del terme municipal d'Arbolí ( Baix Camp) – Tarragona.

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Molt malmesa. Sols resta en peus una esvelta filada de pedres. Lliurament accessible. Difícil de localitzar si no és tenen unes dades concretes.

Altres noms: Coneguda amb altres noms: Torre del bosc de la Perxa i també torre del Manuel - Generalitat de Catalunya.*

El recorregut proposat és el següent:

Procedents de l'Alforja amb destinació a Arbolí, circulem primer per la carretera C-242. Prendrem una desviació a la dreta i ens trobarem circulant per la TV-7012. Després hi ha una desviació anunciada per anar a Arbolí per l'esquerra i La Mussara i La Febró per la dreta. Prendrem aquesta darrera direcció.

Ens trobarem ara circulant per la carretera TV-7092. Entre els PK 5 i 4, abandonarem aquesta carretera per un punt situat a l'esquerra ( 41 14 43 E 0 58  31). No hi ha cap indicació. Hi ha una ampla planura. Uns metres enrere hem deixat a la dreta un petit obelisc de pedra i uns metres més endavant veiem una altra petita construcció, a l'esquerra, aquesta en forma de torre.

castillejos-101118_503

Les dues icones ens recorden el passat militar d’aquesta zona, el campament de los Castillejos, del 1950 al 2000.

D’aquí en surt un camí sense asfaltar, per on continuarem.

Durant el proper recorregut trobarem diverses desviacions:

-       Als 41 14 46 / 0 58 29. Continuarem per l'esquerra.

-       Als 41 14 54 / 0 58 03. Continuarem per l'esquerra.

-       Als 41 14 55 / 0 57 54. Continuarem per la dreta. Però com sigui que aquí mateix hi ha dues cadenes que barren el pas pel camí als vehicles de motor, caldrà deixar el cotxe aparcat i continuar a peu.

-       Als  41 15 14 / 0 57 36. Continuem per la dreta. Hi ha un cartell que diu a la Febró pel Gorg. El poble de Gallicant és visible davant nostre.

-       Als 41 15 15 / 0 57 32, nova desviació. Temps fins aquest lloc: 15 minuts. Continuem per la dreta, baixant. Gallicant queda a la nostra espatlla.

gallicant-101118_504

Durant tota la propera estona continuarem caminant sempre per camins amples.

torre-dels-moros-arboli-101118_501

Cal seguir intuïtivament la pista principal. Obviarem algunes desviacions que es dirigeixen clarament a camps de cultiu.

-       Als 41 15 22 / 0 57 57. Continuem per l’esquerra.

-       Als 41 15 27 / 0 58 00. Continuem per la dreta.

-       Als 41 15 31 / 0 58 11. Continuem per la dreta.

Al cap de poc  de creuar un torrent, veurem les restes de la torre a l'esquerra del camí. Temps des de Gallicant:  35 minuts.

Així doncs, la durada total de la caminada ha estat d'uns 50 minuts, des d'on vàrem deixar aparcat el vehicle.

Altres: Agraïm molt sincerament al Sr. Joan Muñoz, veí d’aquesta zona, que ens ha facilitat les dades, que ens han permès localitzar aquesta edificació i que sense la seva desinteressada col·laboració, no hagués estat possible.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació:

Torre de guaita prop de Gallicant.

Només en queda la cantonada nord-est, feta de carreus ben tallats, bastant grans (40x40x60) i alguns amb encoixinat.

La torre mesura uns 5x5 metres i la cantonada supervivent gairebé 9 metres d'alçada.

Les altres restes estan molt confoses entre la bardissa.