Ermita de la Mare de Déu de l’Abellera – Prades / Baix Camp

Ermita de la Mare de Déu de l’Abellera – Prades - Plafó informatiu situat a la vora de l'església

A continuació oferim una Ampliació del text de la fotografia anterior

CATALÀ     ESPAÑOL     ENGLISH     FRANÇAIS

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Prades, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Camp (Tarragona).

Època: Segle XVI – Obra Popular - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment aparenta gaudir de bona salut. No és accessible lliurament. A més, abans d'arribar a la porta d'entrada a l'ermita n'hi ha una altra i entre mig, un recinte, una curta zona de pas.

Aquesta situació comporta que l'ermita sols es discretament visible a través de la petita obertura d'una finestra que hi ha a la primera porta.

Altres noms: Santuari de la Mare de Déu de l’Abellera - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 21/04/2017:

El punt d'inici (0) ha estat un lloc (41 18 14.1 00 59 15.3), a les afores de Prades, situat entre els PK 36 / 37 de la carretera T-704 (Prades / Vilaplana / Reus), on hi ha el començament d'un carrer que al mapa de Google s'identifica com a carrer Priorat, per on continuarem. Hi ha uns evidents cartells indicadors, a banda i banda de la carretera.

Al final del carrer  (1) – (41 18 11 00 59 23), hi ha un altre indicador, girem a mà esquerra i tot seguit obviem el següent carrer, situat a l'esquerra, i  continuem recte, pel carrer que al mapa de Google s'identifica com a Camí de l'ermita de la Mare de Déu de l'Abellera, que seguim fins arribar a un lloc (2) situat a 41 18 25.1 01 00 07.9 , on girem a la dreta.

Al cap de ben poc sobrepassem, deixant-la a la dreta, l'ermita de Sant Roc (indicada), fins arribar a un lloc on aparquem el cotxe (3) – (41 18 16.6 01 00 14.4). Hi ha un cartell amb informació de la contrada, i una zona de pícnic.

Sens dubte, una imatge val més que mil paraules ... dita que es compleix fil per randa, estudiant el següent M A P A de Google, generat automàticament si introduïm les coordenades del recorregut, fins aquí.

Distància aproximada: uns 2 quilòmetres.Tot el recorregut és asfaltat.

Tot seguit hem continuat a peu per un camí que surt a l'esquerra, segons hem arribat fins aquí. Tant el terra com les parets són de pedra rogenca. En menys de cinc minuts ens situem al davant de la primera porta d'entrada a l'ermita.

Si situem a Google Maps les coordenades que nosaltres hem pres sobre la marxa, no aclareixen res, donat que “no es veu l'ermita”, que està situada al fons d'una balma i envoltada de vegetació.

A la vista d'aquesta situació, preferim donar com a dada de localització, la següent, que correspon al lloc on hem aparcat el cotxe i que podem identificar fefaentment sobre el mapa de Google. En qualsevol cas, l'esglesieta està molt a la vora.

Localització: Remarca: Les següents coordenades corresponen al lloc on hem aparcat el cotxe: 41 18 16.6 01 00 14.4 -  Altitud estimada: 1.005 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Abril 2017):

“ Descripció

L'ermita està incrustada en una cinglera, aprofitant una cova que havia servit d'aixopluc a ermitans.

Segueix les directrius del gòtic tardà.

Es va afegir a la capçalera un cambril on es venerava a la Verge de l'Abellera, obra d’alabastre policromat d'estil gòtic tardà popular.

Antiga ermita relacionada amb la tradició eremítica del Montsant.

L'edifici del santuari marià fou construït cap el 1570.

Cap el 1484 hi estigué Bernat Boïl, el qual sembla que intentà fundar-hi una comunitat eremítica benedictina.

Fou construïda damunt d'un jaciment prehistòric.”