Pont Vell de Sant Joan de les Abadesses / Ripollès

pont-vell-de-sant-joan-de-les-abadesses-110929_506

pont-vell-de-sant-joan-de-les-abadesses-110929_514bis

pont-vell-de-sant-joan-de-les-abadesses-110929_510

Situació: A Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) – Girona.

Època: Segle XII - Gòtic - Generalitat de Catalunya.*

Reproduïm a continuació la informació que apareix a la pàgina web de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses:

“Les bases d'aquest pont daten del 1138, quan es va acabar la construcció del pont romànic que donava entrada a la vila.

Malmès pel terratrèmol del 1428, va ser reedificat en estil gòtic, amb una arcada molt esvelta que el converteix en el pont gòtic de més llum de la península.

Al final de la guerra civil va ser dinamitat i el 1976 es va reconstruir fidelment, amb la volta gòtica i les arcades del pont romànic.“

Estat: Perfecte estat. Transitable a peu, lliurament accessible.

Accés - Visitat el: 29/09/2011:

Senzill de localitzar. A tocar de la carretera C-26, Olot - Ripoll.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació - Abril 2020:

El Pont Vell ha patit diverses transformacions des de la seva construcció.

Després d'unes reparacions urgents, es van tapar dos arcs de descàrrega semicirculars, tot i que durant la Guerra Civil el pont es va destruir.

Als anys 70 es va inaugurar el nou pont, i actualment la construcció compta amb una gran arcada central apuntada, de trenta-tres metres de llum, amb dos arcs de descàrrega (un apuntat i l'altre semicircular).

Hi ha dues obertures més de petites dimensions i d'arc de mig punt.

Notícies històriques

Construït entre 1128 i 1138 per encàrrec de l'abat Berenguer Arnau gràcies a l'ajut econòmic i personal de la noblesa i pagesia de la vall.

Durant el segle XIV s'hi van fer diverses obres de reparació, i el terratrèmol de l'any 1428 segurament va afectar la seva estructura.

El 8 de febrer del 1939 va ser dinamitat, i el 4 de juliol del 1976 es va inaugurar el Pont Vell reconstruït, obra dels arquitectes Francisco Pons-Sorolla i Rafael Melida Poch.

• Sant Joan de les Abadesses disposa d’un ric Patrimoni arquitectònic. Proposem una visita a alguns elements d'aquest patrimoni.

Caldria en primer lloc dirigir-se a l'oficina de turisme de Sant Joan de les Abadesses (Hi ha cartells informatius que ens hi dirigeixen), situada a la plaça de l’Abadia nº 9, (Hi ha un aparcament gratuït a la vora) on a més d‘aprovisionar-nos d'informació i d’un planell de la vila , podrem opcionalment, visitar el Palau de l'Abadia, i/o el Monestir de Sant Joan de les Abadesses, situats a tocar l'un de l'altre.

A continuació si volem localitzar les muralles, podríem començar per la torre situada a la plaça de Duran i Reynals, i de pas contemplar les vistes des del mirador de la plaça de l’Abadessa Emma, localitzacions ambdues a tocar també del Monestir.

Després caldria localitzar el Parc de la Muralla, a continuació entrar a la vila vella (organitzada segons l'esquema de les ciutats romanes, una sèrie de carrers paral·lels i perpendiculars amb una plaça principal com a centre), i transitar pels seus carrers.

Cal trepitjar la plaça Major,

• Paisatges del Ripollès

• Turisme:
  • Gastronomia:
    Son força apreciats els embotits que es venen a Sant Joan de les Abadesses, especialment els “bulls” (blanc o negre). Si busqueu una bona botiga, n’hi ha una a la vora d’un dels accessos al pont Vell …Sant Joan de les Abadesses és un punt intermedi de la Via Verda del Ferro i del Carbó   anomenada així, al·ludint a la important tradició de las forges en el Baix Ripollès y a l'extracció de carbó a las mines d'Ogassa.Per localitzar aquesta Via podem prendre la carretera que des de la Vila es dirigeix a Ogassa.El recorregut d’aquesta carretera passa per l'antiga estació de tren de Sant Joan, del ferrocarril de Ripoll a Ogassa, una edificació acuradament recuperada per tal de donar servei als usuaris d’aquesta Via Verda.

Vies verdes:

Ripollès : Veure en un mapa més gran.