Pont Vell – Bagà / Berguedà

Pont Vell – Bagà

Època: Segle XIV – Gòtic (Patrimoni.Gencat).

Estat: Encara es fa servir per passar el riu Bastareny, a peu. Lliurament accessible.

Altres noms: Pont del camp de la vila / Pont del molí / Pont de l'oratori - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el: 23/10/2014:

Senzill de localitzar: als peus de l’església parroquial de Sant Esteve de Bagà, al Passeig del Bastareny.

El pont de la Vila és situat sobre el riu Bastareny, afluent de la dreta del Llobregat.

Té dues arcades desiguals amb una capelleta o oratori -en la qual hi havia una imatge de la Mare de Déu-, assentada sobre la base afuada anterior del pilar central.

És construït amb carreus regulars de pedra que van perdent regularitat. L'aparell es va degradant en mida i ordenació a mesura que pugen les filades. Es troba en el principal espai d'esbarjo de la vila, on trobem la zona esportiva, jardí, piscina... Només és visible fàcilment des d'aigües avall, i del pont nou, ja que és voltat d'arbres.

A prop, en el cap esquerra del pont hi ha una antiga fàbrica.

Notícies històriques

Hi ha notícies històriques d'arranjaments fets al pont del molí els anys següents: 1335-1355-1385. Al 1499 hi ha notícies històriques d'arranjaments al pont del molí del camp de la vila. Al 1592-1752-1756 hi ha notícies de l'existència d'una capella en algun cap de pont.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Octubre 2014):

És el pont de més envergadura que trobem al terme, sobre el Bastareny.

Pont de dues arcades sobre el riu Bastareny i situat a tocar a l'antic recinte emmurallat per sota de l'església de Sant Esteve, proporcionant l'accés al nucli des d'aquest vessant.

És construït amb carreus molt regulars de pedra a la base i que van perdent la regularitat en l'aparell a mesura que pugen les filades; els carreus dels arcs estan disposats a plec de llibre.

Els dos arcs no són perfectament simètrics, essent l'aparell del més proper a la vila, més modern o reconstruït més tard que l'altre.

A cada costat es recolza en el desnivell que forma el terreny en decreix cap a la llera del riu, mentre que al centre es recolza en un ample pilar de pedra que té forma triangular a banda i banda de la passarel·la del pont.

Un d'aquests eixamplaments triangulars, el de la cara nord, alberga una capelleta en la que actualment hi ha una imatge d'una Dolorosa.

El riu passa per sota d'un dels dos arcs, mentre que l'altre, el més proper a la vila, es troba sobre terreny ferm. Al costat d'aquest arc hi ha el desguàs de la fàbrica La Baganense i la de Ca l'Escriu, i es pot observar l'arrencada d'un possible tercer arc o ull del pont, visible des de l'hort del Capellà.

Es tracta d'un pont refet en diferents èpoques, tal i com mostra el seu aparell. Té 22 m de longitud total i 3 m d'ample, una llum de l'arc sobre el riu de 8,5 m i alçada des de l'aigua de 2,5 m.

Observacions:

El pont ha rebut diferents noms al llarg de la seva història: Pont del Camp de la Vila, o del Molí, o de l'Oratori. Hi havia una verge de talla romànica que Serra Vilaró va traslladar al Museu Diocesà de Solsona a inicis del segle XX. Mapa topogràfic de Catalunya editat per l'Institut Cartogràfic de Catalunya E/ 1:5.000.

Història

La primera notícia documental del pont del Molí és de l'any 1335 (Vilaró, 1989, vol II, p. 146), en que diu que fou adobat ja que es descalçava, el 1355 s'havia enderrocat i el 1385 fou reparat.

Aquest pont es trobava a sota del molí fariner, actual Baganense.

En un document del 1342 (SERRA VILARÓ, 1930, vol II, p 146) es diu que s'estava fent el pont de Sant Esteve (XCIII-14). Els anys 1335, 1355, 1385 tenim notícies històriques d'adobs fets al pont del Molí, i al 1499 adobs al "pont del camp de la vila" (ídem). El 1592, 1752, 1756 notícies d'una capella en algun cap del pont (SERRA VILARÓ, 1930, vol II, pp. 146; vol. III, pp. 72-73).

La Mare de Déu del Pont era una imatge que hi havia a una fornícula del pont que hi ha al riu Bastareny (SERRA VILARÓ, 1930, vol. III, p. 313) i que Serra Vilaró va traslladar al Museu de Solsona però que no va documentar, motiu pel qual no sabem quina de les talles romàniques que hi ha a Solsona pot ser la del pont.”

Al nucli urbà de Bagà,  hi ha varies edificacions medievals.