Pont del molí d’en Solà – La Vall de Bianya / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de la Vall de Bianya, municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època:  Medieval - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Aparentment, bo. Encara està en servei, tot i que és relativament difícil de localitzar i de fotografiar degut a que està força amagat per la vegetació. Segons apreciem a Google Maps, salva la llera de la riera de Santa Llúcia de Puigmal.

Accés – Visitat: 21/04/2018.

0 - Punt d’inici: Un lloc (42 12 42 2 27 00) a la vora del nucli de població anomenat Hostal Nou de Bianya,  situat entre els PK 89/90 de la carretera N-260, on prenem una sortida indicada: Sant Pere Despuig – 2, que ens aboca a la carretera GIP-5222 per on continuarem.

1 – A 42 12 46.4 02 25 27.7 Fi de la concurrència d’itineraris. Per la dreta aniríem a parar a l’ l’Església de Sant Pere Despuig. Nosaltres hem de continuar recte.

2 – A 42 12 51.7 02 24 59.0 – Se’ns incorpora un camí per la dreta. Continuem per l’esquerra. Indicat: Can Solà, sense arribar-hi a tocar.

3 – A 42 12 55.4 02 24 26.4  Indicat: El molí. Creuem la riera de Santa Llúcia per una passera d’obra, un pas inundable.

De seguida al lluny ja veiem el molí. Continuem fins arribar al pont, que trobarem a la nostra esquerra. Pràcticament sols s’identifica per les baranes de ferro.

4 - Localització: N 42 12 59.4 E 02 24 12.3 – Altitud: 455 m. Aparcament al voral del camí.

Si introduïm les dades de situació anteriors en un mapa de Google, obtindrem el següent

M A P A del recorregut - Distància aproximada: 4,4 km.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Abril 2018):

Davant el molí d'en solà hi ha el pont medieval fet de carreus ben escairats.

Té una àmplia arcada central i una de menuda al costat esquerre.

Es recolza sobre la roca de les vores del torrent de Santa Llúcia. Les baranes antigues no s'han conservat i en els seu lloc n'hi ha unes de ferro de recent ubicació.

Notícies històriques

El molí d'en Solà era a tocar de la ruta que, de la Vall e Bianya, menava a Sant Joan de les Abadesses a través del coll de Santigosa. Prop del mas existeixen dos antics ponts que el desaparegut Dr. Miquel Oliva i Prat no s'atreví a qualificar com a romànics, però sí de l'època immediatament posterior. Igualment, damunt la riera de Santa Llúcia hi ha un altre antic pont anomenat de La Rovira, per raó de trobar-se prop d'on hi ha les restes d'aquesta casa, que els seu estat de conservació reclama obres d'urgent restauració.”

Entorn del Pont del molí d’en Solà